Schmidt upozorio vlasti RS-a da će djelovati zbog kršenja Dejtonskog sporazuma

Najviši dužnosnici Srbije i RS-a, uz podršku Srpske pravoslavne crkve, najavili su još uže povezivanje te države i ovog bosanskohercegovačkog entiteta.

Christian Schmidt: Entitet RS ne pripada samo Srbima nego svim konstitutivnim narodima(REUTERS/Antonio Bronic)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt upozorio je vlasti u Republici Srpskoj kako neće dopustiti nikakvo kršenje Dejtonskog sporazuma te će koristiti svoje ovlasti i reagirati na usvajanje bilo kakvih odluka koje ugrožavaju suverenitet BiH, prenosi Hina.

Schmidt je ovo upozorenje iznio u pismu koje je uputio na adresu predsjednika Narodne skupštine RS-a Nenada Stevandića zbog odluke da to tijelo razmatra da usvoji deklaraciju tzv. svesrpskog sabora iz juna, u kojoj su najviši dužnosnici Srbije i RS-a, uz podršku Srpske pravoslavne crkve (SPC), najavili još uže povezivanje te države i ovog bosanskohercegovačkog entiteta.

Narodna skupština RS-a tu je deklaraciju i usvojila, a Schmidt je u pismu Stevandiću upozorio kako je to čin koji dovodi u pitanje obaveze i odgovornosti RS-a prema Dejtonskom sporazumu.

Napisao je kako entitet RS ne pripada samo Srbima nego svim konstitutivnim narodima, kao i to da entitet ne može svojim “danom državnosti” proglasiti onaj koji obilježava Srbija.

Prijetnje suverenitetu države

Istaknuo je kako entiteti unutar Bosne i Hercegovine nisu države i postoje isključivo na temelju Ustava BiH i nemaju nikakav posebni suverenitet. Stoga je i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) ranije pozivao vladajuću koaliciju u RS-u, koju kontrolira Milorad Dodik da prekine svako djelovanje kojim podrivaju državu, njena tijela vlasti i njen multietnički karakter.

“Želio bih biti jasan kako je sastavni dio mog mandata suprotstaviti se svakoj prijetnji suverenitetu i teritorijalnom integritetu države kao i svakom pokušaju podrivanja ustavnog i pravnog poretka BiH i njenog institucionalnog okvira, stabilnosti i funkcionalnosti. Stoga, u slučaju zakonodavnih akata koji proistječu iz ove deklaracije, neću oklijevati o tome obavijestiti Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) i poduzeti odgovarajuće i odlučne mjere u skladu s mojim mandatom”, napisao je Schmidt.

Iz vladajuće koalicije u RS-u najavili su kako nakon usvajanja deklaracija tzv. svesrpskog sabora u entitetskoj skupštini sada planiraju usklađivati svu svoju politiku i razvojne planove s Beogradom.

Izvor: Agencije