Rusija: Odbijen ukrajinski pomorski napad na crnomorsku luku Novorosijsk

Moskva tvrdi da su ruske snage uništile ukrajinske mornaričke bespilotne dronove dok su napredovale prema luci.

Novorosijsk je jedan od najvećih lučkih gradova na Crnom moru i aneksiranom Krimskom poluotoku [File: Lucie Godeau/AFP]

Rusija kaže da je uništila dva ukrajinska morska drona koja su ciljala crnomorsku luku Novorosijsk, ključnu pomorsku bazu i luku za isporuku nafte.

Ministarstvo odbrane u Moskvi saopćilo je u srijedu da su ruske snage uništile mornaričke bespilotne dronove dok su napredovale prema luci u noćnom napadu.

Ukrajina je tokom proteklih mjeseci izvještavala o uspjehu u gađanju ruskih brodova i infrastrukture u Crnom moru.

“Dva bespilotna broda, koja su putovala u smjeru Novorosijska, uništena su u vodama Crnog mora”, objavilo je Ministarstvo na društvenoj platfromi Telegram.

Napad nije prouzrokovao nikakvu štetu niti prekide u transportu, izvijestila je lokalna gradska uprava, prema ruskim državnim novinskim agencijama.

Gradonačelnik Novorossijska Andrej Kravčenko ograničio je pristup plažama rano u srijedu prije nego što je sve razjasnio i prijavio manju štetu na dvjema zgradama.

Novorosijsk je zabilježio sličan napad dronom u maju.

To je jedan od najvećih lučkih gradova na Crnom moru i aneksiranom Krimskom poluotoku, od kojih su mnogi bili meta ukrajinske vojske tokom rata.

Rusija često umanjuje štetu nanesenu njenoj pomorskoj imovini i vitalnoj infrastrukturi za izvoz sirovina, koje čine većinu njene ekonomije.

Novorosijsk je glavna izvozna ruta za naftu i naftne proizvode, kao i žitarice, ugalj, gnojiva i drvo.

Ruski napad na Dnjepro

Nakon niza ukrajinskih napada na ruske brodove, ruska crnomorska flota povučena je iz svoje historijske baze u Sevastopolju na Krimu u Novorosijsk, koji je mnogo dalje od Ukrajine.

Osim odbrane od pomorskog napada, Ministarstvo odbrane je, također, izvijestilo da je njegova protivzračna odbrana presrela deset zračnih bespilotnih letjelica lansiranih na rusku teritoriju, uključujući jednu iznad moskovske regije.

Kijev je rekao da su njegovi napadi na rusku vojnu, prometnu i energetsku infrastrukturu odmazda za kontinuirane napade Moskve na ukrajinsku teritoriju od ruske invazije u februaru 2022.

U međuvremenu, u ruskom napadu projektilima i dronovima na ukrajinski grad Dnjepro u srijedu ubijeno je četvero civila, a 27 je ranjeno, dok su oštećeni vrtići, škole i bolnice, te su buknuli požari širom grada, rekli su regionalni dužnosnici. 

“Jutro nije bilo dobro za nas. Neprijatelj je izveo kombinirani napad na naš grad”, rekao je Serhij Lisak, guverner okolne regije Dnjepropetrovsk, u videu objavljenom na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Od ozlijeđenih, 11 ih je prevezeno u bolnicu, a dvoje je u teškom stanju, rekao je.

Ukrajinske zračne snage saopćile su da su ruske snage gađale regiju sa sedam projektila i pet bespilotnih letjelica Shahed.

Protuzračna odbrana uspjela je srušiti pet projektila i sve bespilotne letjelice, navodi se.

Rusija je intenzivirala zračne napade na ukrajinske gradove posljednjih mjeseci.

Rusko-ukrajinski rat, koji traje već 29. mjesec, pretvorio se u krvavu bitku iscrpljivanja, dok jedni drugima nastavljaju gađati teritorije raketama i bespilotnim letjelicama. Obje strane pretrpjele su stotine hiljada žrtava.

Izvor: Agencije