Pokrenute privatne grupne posjete Acropolisu, ulaznica 5.000 eura

‘Ekskluzivna usluga dostupna je samo za grupe od četiri do pet osoba i može uključiti i vodiča ako to klijenti žele’, navodi se na stranici ‘Hellenic Heritage’.

Uobičajena ulaznica košta 20 eura, a u kombinaciji s drugim antičkim lokalitetima 30 eura (Yannis Behrakis / Reuters)

Jednom od najposjećenijih antičkih spomenika na svijetu, atinskom Acropolisu, organizirane su privatne ture za 5.000 eura izvan službenog radnog vremena, navodi se na stranicama kupovine ulaznica za obilazak grčke baštine.

Te privatne ture rezervirane za grupe do pet osoba, koje su izazvale kontroverzu kada su najavljene, počinju u 07:00 ujutro ili poslije 20:00, prenosi AFP.

„Ekskluzivna usluga dostupna je samo za grupe od četiri do pet osoba i može uključiti i vodiča ako to klijenti žele“, navodi se na stranici „Hellenic Heritage“, koja te ture predstavlja pod nazivom „Iskustvo Acropolisa“ (The Acropolis Experience).

Prema pisanju grčkih medija, prva privatna posjeta održana je prošle subote nakon službenog zatvaranja lokacije, koju je obavio ruski par u pratnji svog vodiča.

Privatne posjete će se odvijati utorkom, petkom i subotom, a uvedene su kako bi se izbjegle gužve, navodi se na stranicama.

Čuvari arheoloških lokaliteta protiv privatnih posjeta

Najavljeni prošle godine, privatni obilasci Partenona i drugih blaga Acropolisa prvobitno su trebali biti pokrenuti 1. aprila, ali ih je Ministarstvo kulture odgodilo na neodređeno vrijeme.

Sindikat čuvara grčkih arheoloških lokaliteta se protivi „načinu na koji se organiziraju privatne posjete koje se odvijaju bez njihovog učešća“.

„Nismo imali informacije o organizaciji ovih posjeta“, naveo je sindikat.

Acropolis je izgrađen u 5. stoljeću prije nove ere, uvršten je na listu svjetske baštine UNESCO-a i predstavlja veliku atrakciju za turiste. Prošle godine je zabilježen rekordan broj posjetilaca – njih gotovo četiri miliona, prenosi Beta.

Za javnost je službeno otvoren od 8:00 do 20:00, uobičajena ulaznica košta 20 eura, a u kombinaciji s drugim antičkim lokalitetima 30 eura.

Izvor: Agencije