Novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 2,3 milijarde dolara

Ukrajinski dužnosnici mjesecima su od saveznika tražili da im osiguraju dodatne sisteme za protuzračnu odbranu kako bi se mogli suprotstaviti čestim raketnim napadima i napadima ruskih dronova.

Lloyd Austin je u Pentagonu ugostio Rustema Umerova i najavio novi paket pomoći Ukrajini (EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

Sjedinjene Američke Države uskoro će najaviti više od 2,3 milijarde dolara vrijedan paket vojne pomoći Ukrajini, rekao je ministar odbrane Lloyd Austin na sastanku s ukrajinskim kolegom Rustemom Umerovom u Pentagonu, prenosi Hina.

Austin je isto tako, u kontekstu samita NATO-a koji će se od 9. do 11. jula održati u Washingtonu, rekao da će SAD “poduzeti korake kako bi se izgradio most za članstvo Ukrajine u NATO-u”, ali nije iznosio pojedinosti, prenosi Reuters.

Ukrajinski dužnosnici mjesecima su od saveznika tražili da im osiguraju dodatne sisteme za protuzračnu odbranu kako bi se mogli suprotstaviti čestim raketnim napadima i napadima dronovima ruskih snaga.

Austin je rekao da će najnoviji paket uključivati i protutenkovsko oružje te presretače za protuzračnu odbranu te da će odobriti ubrzanu nabavku sistema NASAMS i presretača Patriot.

“Ponosan sam što će SAD uskoro najaviti više od 2,3 milijarde dolara vrijedan novi paket vojne pomoći za Ukrajinu”, rekao je Austin.

“Taj će paket, koji se dodjeljuje temeljem predsjednikovih ovlasti, osigurati više presretača za protuzračnu odbranu, protutenkovsko oružje i drugo ključno oružje iz američkoga inventara”, rekao je.

SAD je od 2022. osigurao više od 50 milijardi dolara vrijednu vojnu pomoć, ali neki su zabrinuti za buduću američku pomoć Kijevu, pobijedi li Donald Trump na predsjedničkim izborima 5. novembra.

Strah od povratka Trumpa

Dvojica ključnih Trumpovih savjetnika iznijela su plan za prekidanje ruskoga rata u Ukrajini, bude li izabran, prema kojemu će se Ukrajini dati do znanja da će i dalje dobivati američko oružje jedino uđe li u mirovne razgovore s Moskvom.

Tim prijedlogom znatno će se promijeniti američko stajalište prema ratu te će izazvati protivljenje evropskih saveznika, ali i nekih struja unutar Trumpove Republikanske stranke.

Na sastanku s Austinom, Umerov je rekao da se Ukrajina veseli tome što će postati članica NATO-a. “Nadamo se da će Ukrajina uskoro dobiti poziv”, rekao je.

Umerov je, u komentarima objavljenim na aplikaciji Telegram, zahvalio na novoj pomoći.

Poduzimaju se koraci da “Ukrajina što prije dobije još sistema za protuzračnu odbranu”, napisao je.

Dodao je da je zamjenica premijera Olha Stefanišina ocijenila ključnim da će se na samitu NATO-a poduzeti detaljni koraci, posebno kako bi se osiguralo finansiranje saveza kojim će se ojačati ukrajinske odbrambene sposobnosti.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je na samitu u Vilniusu prošloga ljeta neuspješno lobirao za političku pozivnicu njegovoj zemlji da se pridruži Savezu, rekao je da bi ovogodišnji samit trebao riješiti pitanje poziva Kijevu za pridruživanje.

Iako su generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i Washington govorili kako ne očekuju da će 32 članice Saveza na samitu iduće sedmice pozvati Ukrajinu da im se pridruži, dok god traje rat s Rusijom, Stoltenberg je rekao kako se nada da će Kijevu pokazati da se približava članstvu.

Izvor: Agencije