NATO će u Ukrajinu poslati stalnog posebnog predstavnika

Visokorangirani dužnosnik bit će zadužen za koordinaciju političke i praktične podrške Alijanse na terenu.

NATO već gotovo deset godina ima službeno predstavništvo u Kijevu, uključujući i ured za vezu te informacijski i dokumentacijski centar koji postoji još od 1990-ih (Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS)

Članice NATO-a odlučile su poslati u Kijev posebnog izaslanika, šireći civilno prisustvo zapadnog vojnog saveza u Ukrajini, rekao je u srijedu glasnogovornik Saveza njemačkoj novinskoj agenciji dpa.

Visokorangirani dužnosnik bit će zadužen za koordinaciju političke i praktične podrške Alijanse na terenu dok se Ukrajina nastavljati braniti od ruske invazije.

Odluka o slanju stalnog posebnog izaslanika dolazi uoči samita NATO-a u Washingtonu od 9. do 11. jula, na kojem se očekuje da će čelnici službeno prvi put usvojiti plan koordinacije vojne pomoći Ukrajini u okviru službene misije nazvane NATO-ova sigurnosna pomoć i obuka za Ukrajinu (NSATU), prenijela je Hina.

Za sada se ne zna ko će biti postavljen na novu poziciju u Kijevu. Glasnogovornik je rekao da će se sve detaljnije znati nakon službenog selekcijskog postupka.

Sjedište u Wiesbadenu

NATO već gotovo deset godina ima službeno predstavništvo u Kijevu, uključujući i ured za vezu te informacijski i dokumentacijski centar koji postoji još od 1990-ih.

To je predstavništvo, među ostalim, zaduženo za kontakte s ukrajinskim ministarstvima i vlastima u poticanju političkog dijaloga i praktične saradnje.

Nova službena misija NATO-a će nadgledati i obuku ukrajinskih vojnika u članicama NATO-a. Do sada su države članice Saveza koordinirale vojnu pomoć ne kroz NATO, već neformalnu Kontaktnu grupu za odbranu Ukrajine, predvođenu SAD-om.

No, evropske saveznike je brinulo koliko se mogu osloniti na Kontaktnu grupu pod vodstvom SAD-a ako na predsjedničkim izborima u SAD-u u novembru pobijedi Donald Trump, sumnjajući u njegovu spremnost da se nastave održavati vojni napori Ukrajine u ratu s Rusijom.

Sjedište NSATU-a bit će u njemačkom Wiesbadenu.

Izvor: Agencije