Najveća podrška za NATO u Poljskoj i Holandiji, najmanja u Grčkoj i Turskoj

Rezultati istraživanja objavljeni su uoči NATO samita koji se održava od 9. do 11. jula u Washingtonu, u veoma izazovno vrijeme za 75-godišnju Zapadnu vojnu alijansu.

Trideset dvije zemlje članice NATO-a prilagođavaju svoje dugoročne planove i strategije da bi se suprotstavile ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu (Reuters/Johanna Geron/File Photo)

Anketa obavljena među građanima 13 zemalja, koje su članice NATO-a, pokazala je da u prosjeku oko šezdeset posto ispitanika ima pozitivan stav prema tom zapadnom vojnom savezu, saopštio je Istraživački centar Pew.

Rezultati istraživanja objavljeni su uoči NATO samita koji se održava od 9. do 11. jula u Washingtonu, u veoma izazovno vrijeme za 75-godišnju Zapadnu vojnu alijansu, prenosi Beta.

Trideset dvije zemlje članice NATO-a prilagođavaju svoje dugoročne planove i strategije da bi se suprotstavile ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i odgovorile na zahtjeve Ukrajine u borbi protiv invazije ruskih snaga.

S druge strane, ponovno kandidovanje Donalda Trampa za predsjednika SAD-a, čovjeka koji je oštro kritikovao NATO saveznike i koji se divi ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, zabrinjava neke zemlje članice Alijanse u vezi s budućom posvećenošću SAD-a, najsnažnije vojske i privrede u NATO-u.

Podrška za NATO među 13 zemalja gdje je provedena anketa je bila najviša u Poljskoj 91 posto, a slijedili su Holandija 75 posto i Švedska 72 posto.

Poljska i Švedska su susjedi Rusije, Švedska ima pomorsku granicu s njom, a Poljska granicu s ruskom enklavom Kalinjiingradom, dok je Švedska najnoviji član Alijanse kojoj se zvanično pridružila ove godine. Ona je promijenila svoju neutralnu politiku i tražila članstvo nakon početka ruske invazije Ukrajine 2022. godine.

U Turskoj podrška gotovo udvostručena

Samo 37 posto odraslih u Grčkoj kažu da podržavaju NATO, što je najniža podrška među posmatranim zemljama, dok je 59 posto reklo da ima nepovoljan stav prema Alijansi.

Istraživanje je pokazalo da 63 posto ljudi u Kanadi gleda pozitivno na NATO, 66 posto u Britaniji, 64 posto u Njemačkoj, 63 posto u Mađarskoj, 60 posto u Italiji, 54 posto u Francuskoj, 45 posto u Španiji i 42 posto u Turskoj.

Kada je riječ o Turskoj, to je gotovo dvostruko veća podrška za NATO u odnosu na prethodnu anketu u toj zemlji koja je obavljena 2019. godine.

Centar je ranije objavio rezultate iz SAD-a, gdje 58 posto ispitanika podržava NATO.

Istraživanje je provedeno od početka januara do sredine maja.

Izvor: Agencije