Komandanti izraelskih bataljona govore o iscrpljenosti među svojim vojnicima u Gazi

Izraelska radiodifuzna korporacija prenijela je riječi ovih komandanata koji su rekli da se vojnici ne mogu boriti na drugom frontu prije nego se postigne prekid vatre u Pojasu Gaze.

Komandanti četiri izraelska bataljona govorili su o stanju iscrpljenosti među vojnicima (REUTERS/Ammar Awad)

Komandanti četiri izraelska bataljona govorili su o stanju iscrpljenosti među vojnicima zbog kontinuirane službe tokom devet mjeseci borbi u Pojasu Gaze, gdje okupacija svakodnevno trpi teške gubitke u životima i vojnoj tehnici. Govor o iscrpljenosti vojske dolazi u vrijeme prijetnje vlade Benjamina Netanyahua da će proširiti obim rata na libanskom frontu.

Izraelska radiodifuzna korporacija prenijela je riječi ovih komandanata koji su rekli da se vojnici ne mogu boriti na drugom frontu prije nego se postigne prekid vatre u Pojasu Gaze.

Komandanti vojske su dodali da nejednakost u preuzimanju tereta vojne službe sa religioznim Jevrejima (Haredima) utječe na učinak vojske.

Prema Upravi za radiodifuziju, čelnici su obavijestili Netanyahua o akumuliranim postignućima vojske i blizini razmontiranja Hamasovih brigada u Gazi, kako su kazali. Također su naglasili da je za uništavanje tunela i infrastrukture u Pojasu Gaze potrebno određeno vrijeme.

Izraelski generali žele započeti primirje

Ranije je The New York Times citirao zvaničnike, rekavši da visoki izraelski generali žele započeti primirje u Pojasu Gaze, čak i ako to znači da će Hamas i dalje ostati na vlasti.

Bivši komesar zadužen za pritužbe vojnika, general-major Itzhaq Brik, rekao je da izraelska vojska uništava zgrade, “ne nanoseći nikakvu štetu borcima Hamasa” te da izraelski vojnici stradaju “u eksplozivima i u zasjedama koje postavljaju, kao i protutenkovskim projektilima koje ispaljuju”.

Izraelski kanal Kan javio je da su komandanti divizija koje se bore u Gazi poslali pismo premijeru Benjaminu Netanyahuu u kojem kažu da “u redovima snaga dolazi do osipanja i kritika rezervnih vojnika zbog nedostatka jednakosti u podnošenju tereta rata”.

Netanyahu je izraelske vojne zvaničnike koji su razgovarali s New York Timesom opisao kao anonimne izvore i rekao da ne zna ko daje takve izjave. Dodao je da se Izrael neće predati, kako je opisao, defetizmu i da neće zaustaviti rat prije nego što postigne sve svoje ciljeve, prije svega eliminaciju Hamasa i povratak zatočenih iz Gaze.

Izvor: Al Jazeera i agencije