Komandant izraelske brigade o iscrpljujućim bitkama u Pojasu Gaze

Komandant brigade Nahal Yair Zuckerman kaže da postoje tuneli u gotovo svim domovima u gradu Rafahu na jugu Pojasa Gaze te da je napredak njegovih snaga spor i da su bitke iscrpljujuće.

Broj poginulih izraelskih vojnika od izbijanja rata 7. oktobra porastao je na 671, dok opozicija tvrdi da vlada prikriva brojke koje bi mogle biti mnogo veće (REUTERS/Amir Cohen)

Komandant borbene jedinice izraelske brigade Nahal rekao je u utorak da je ta brigada izgubila 50 boraca te da „moraju slušati nadređene i voditi računa o rezervnim vojnicima i zarobljenicima“ u kontekstu rata u Pojasu Gaze koji traje 270. dan.

Izraelski vojni komandant je dodao kako smatra da će vojska ostati u koridorima Philadelphia i Netzarim još nekoliko mjeseci, a možda i godina. Isti dan su izraelski mediji objavili da su jedan oficir i vojnik iz brigade Nahal poginuli tokom rušenja jedne građevine u koridoru Netzarim u centralnom Pojasu Gaze.

Izraelska vojska je ranije objavila pogibiju jednog svog vojnika i teško ranjavanje drugog u borbama u južnom Pojasu Gaze. U saopćenju je navedeno da je „narednik Uri Haddad (21 godina) iz 931. bataljona Padobranske brigade poginuo u borbama u južnom Pojasu Gaze“ te da je u istom incidentu teško povrijeđen vojnik iz brigade Nahal, kako je prenijela agencija Anadolija.

Pogibijom ovog vojnika, broj poginulih izraelskih vojnika od izbijanja rata 7. oktobra je porastao na 671.

Ranjeno je 3.977 vojnika, od kojih 2.018 u kopnenim borbama, prema podacima izraelske vojske, koja se suočava s optužbama da prikriva da je broj mrtvih i ranjenih veći.

Ranije, krajem prošlog mjeseca, list The Jerusalem Post citirao je komandanta brigade Nahal Yaira Zuckermana koji je rekao da postoje tuneli u gotovo svim domovima u gradu Rafahu na jugu Pojasa Gaze te da je napredak njegovih snaga spor i da su bitke iscrpljujuće.

Zuckerman je rekao da su samo u proteklih nekoliko dana njegovi vojnici pronašli 17 tunela u Rafahu i da ti tuneli povezuju domove, čineći veliki lavirint, a da su gradski domovi međusobno povezani kroz otvore u zidinama.

Izraelski vojni komandant objasnio je – tokom intervjua za The Jerusalem Post u Rafahu, odakle je upravljao izraelskom invazijom na grad – da Hamas postavlja mnoge kamere u Rafahu kako bi upravljao sukobom iznad i ispod zemlje.

Miniranje kuća i objekata

Rekao je da je među izazovima s kojima se njegove snage suočavaju miniranje kuća i objekata u gradu prije ulaska izraelskih snaga u njih i detoniranje s daljine. Ovo se činilo kao komentar na ubistvo četiri izraelska vojnika prošle sedmice u detoniranju kuće za koju su mislili da u njoj nema eksploziva, navodi list.

Radio Izraelske vojske objavio je krajem aprila da je brigada Nahal napustila Pojas Gaze nakon šest mjeseci borbe da bi je zamijenile dvije rezervne brigade i to dvije sedmice nakon što je načelnik Generalštaba Herzi Halevi smijenio komandanta brigade koja pripada Južnoj komandi u okviru mjera koje su uslijedile nakon što su njegove snage ubile sedam službenika Međunarodnog komiteta za spašavanje.

Izraelska vojska je 8. oktobra potvrdila smrt komandanta brigade Nahal Yonatana Steinberga tokom sukoba s palestinskim borcima na granici Pojasa Gaze u blizini prijelaza Kerem Shalom.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine ubijeno je i ranjeno oko 125.000 Palestinaca, od kojih su većina djeca i žene. Više od 10.000 se vodi kao nestalo, osim masovnih razaranja i sve veće gladi u opkoljenom Pojasu.

Izvor: Al Jazeera i agencije