Izraelski tužilac preporučuje istragu protiv ministra Ben-Gvira

Izraelski mediji pišu da planirana istraga o Ben-Gviru ‘ima za cilj udovoljiti Međunarodnom krivičnom sudu’.

Ben-Gvir, vođa krajnje desničarske stranke Jevrejska moć, napada Palestince i zauzima ekstremističke stavove (EPA-EFE/ABIR SULTAN)

Izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir rekao je da je otvaranje istrage protiv njega „izmišljanje i pokušaj obmane koja neće uspjeti“, nakon što je izraelski javni tužilac preporučio pokretanje krivične istrage protiv njega zbog optužbi za iniciranje nasilja nad stanovnicima Pojasa Gaze, prema onome što je prenijela Izraelska radiodifuzna korporacija.

Korporacija je pojasnila da planirana istraga o Ben Gviru „ima za cilj da se udovolji Međunarodnom krivičnom sudu time što izraelsko pravosuđe vodi istragu protiv inicijatora“.

Neke platforme su prenijele da je vladina sudska savjetnica Gali Baharav-Miara odgovorila na objavu kanala Kan o istrazi protiv Bena Gvira, rekavši da „nije donesena nikakva odluka u vezi s tim, već javni tužilac preporučuje pokretanje istrage protiv njega zbog optužbi za iniciranje“.

Ben-Gvir, vođa krajnje desničarske stranke Jevrejska moć, uvijek je napadao Palestince i zauzimao ekstremističke stavove.

Ekstremista Gvir

U aprilu je Ben-Gvir ponovno pozvao stanovnike Gaze na „dobrovoljnu migraciju“ i predložio održavanje konferencije na globalnom nivou kako bi se pomoglo Izraelu da pronađe zemlje koje ih mogu primiti.

Istog mjeseca je rekao da je primjena smrtne kazne na Palestince ispravno rješenje za suočavanje s problemom pretrpanosti zatvora i da je zadovoljan što je Izraelska vlada odobrila njegov prijedlog da se izgradi oko hiljadu dodatnih mjesta za zatvaranje Palestinaca.

Prijedlog za istragu došao je nakon izraelskih najava da bi Međunarodni krivični sud mogao izdati nalog za hapšenje premijera Benjamina Netanyahua i njegovog ministra odbrane Yoava Gallanta prije 24. jula.

Krajem maja je međunarodni krivični tužilac Karim Khan objavio da je podnio zahtjev sudu za izdavanje naloga za hapšenje po optužbi za činjenje ratnih zločina i genocida protiv čovječnosti u Gazi. Khan je rekao da Netanyahu i Gallant snose odgovornost za zločine protiv čovječnosti u Gazi te da dokazi pokazuju da su izraelski zvaničnici sistemski oduzeli Palestincima osnovne životne potrepštine.

Kao odgovor na to, izraelski mediji su od zvaničnika bliskog Netanyahuu prenijeli kako je rekao da je izdavanje naloga za hapšenje izraelskih zvaničnika „sramota za cijeli svijet“, dok je Ben-Gvir rekao Netanyahuu i Gallantu da ignoriraju „antisemitskog“ tužioca.

Izvor: Agencije