Italija planira naručiti tenkove vrijedne 20 milijardi eura od njemačkog proizvođača Rheinmetalla

Iako Italijanska vlada i Rheinmetall nisu komentarisali ovo pitanje, dionice Leonarda i Rheinmetalla porasle su za više od tri posto nakon ove vijesti.

Italijanska narudžba oružja najveća je u historiji njemačke kompanije Rheinmetall (REUTERS/Benoit Tessier)

Italija planira naručiti tenkove u vrijednosti od 20 milijardi eura od njemačkog proizvođača oružja Rheinmetall.

Prema pisanju Handelsblatta, njemačkih ekonomskih novina, Italijanska vlada će kupiti najmanje 350 oklopnih borbenih vozila Lynx i više od 200 glavnih borbenih tenkova Panther uz narudžbu koja će se produžiti na period od 15 godina.

Navedeno je da će vrijednost kupoprodajnog ugovora, uključujući i održavanje opreme koja se kupuje, biti 20 milijardi eura, prenijela je Anadolija.

Ovo će biti najveća narudžba u historiji njemačke kompanije.

U vijestima se navodi da će italijanske kopnene snage biti potpuno modernizovane. Kao prvi korak, objavljeno je da će Rheinmetall i Leonardo, jedna od vodećih italijanskih kompanija u odbrambenoj industriji, osnovati zajedničku kompaniju sa sjedištem u Italiji.

Navedeno je i da će se što veći dio aktivnosti ove zajedničke kompanije odvijati u Italiji.

Iako Italijanska vlada i Rheinmetall nisu komentarisali ovo pitanje, dionice Leonarda i Rheinmetalla porasle su za više od tri posto nakon ove vijesti.

Rastu narudžbe

Dok rat u Ukrajini povećava izdatke za odbranu u Evropi, Rheinmetallove narudžbe rastu.

Rheinmetall je 21. juna objavio da je od njemačke vojske primio najveću narudžbu u historiji kompanije, vrijednu 8,5 milijardi eura.

Kompanija je ove sedmice od Njemačke vlade dobila narudžbu za vojna transportna vozila u vrijednosti od 3,5 milijardi eura.

Rukovodstvo Rheinmetalla planira primiti narudžbe u vrijednosti od 20 do 30 milijardi eura samo od Njemačke vlade ove godine.

Prema prezentaciji, planiran je još snažniji rast u narednim godinama zbog rata u Evropi i povećanja budžeta za odbranu u zapadnim zemljama.

Očekuje se da će prodaja njemačkog proizvođača oružja rasti u prosjeku za jednu petinu godišnje do 2026. godine. Rheinmetall za ovu godinu predviđa prihod od 7,4 do 7,6 milijardi eura.

Izvor: Agencije