Hezbollah lansirao baraž raketa na Izrael nakon pogibije komandanta

Muhammad Nimah Nasser je treći viši komandant ubijen u prekograničnim borbama od oktobra.

Hezbollah je saopćio da je visoki komandant ubijen u izraelskom napadu u južnom Libanu [File: Ayal Margolin/Reuters]

Hezbollah je saopćio da je visoki komandant ubijen u izraelskom napadu u južnom Libanu, najmanje treći visokorangirani zvaničnik grupe koji je ubijen u gotovo devet mjeseci prekograničnih borbi koje su potaknule strahove od šire regionalne eskalacije.

Libanska oružana grupa u srijedu je saopćila da je ubijen Muhammad Nimah Nasser, poznat i kao “Hajj Abu Naameh”. Grupa povezana s Iranom kasnije je saopćila da je lansirala 100 raketa katjuša ciljajući položaje izraelske vojske.

U obavijesti o Nasserovoj smrti na Telegramu grupe nije navedena lokacija, ali izvor je ranije rekao za Al Jazeeru da je komandant ubijen u području Hosh u Tiru u južnom Libanu. Izvor blizak grupi potvrdio je novinskoj agenciji AFP da je Nasser ubijen u napadu na Tire.

Izvor je rekao da je Nasser imao isti čin kao Taleb Abdallah, još jedan komandant koji je ubijen u izraelskom napadu u junu. U to vrijeme, Abdallah je bio najviši vojni zvaničnik Hezbollaha koji je ubijen otkako je grupa započela borbu protiv Izraela 8. oktobra kao odgovor na bombardiranje Gaze. Nakon Abdallahova ubistva, Hezbollah je lansirao jedan od svojih najvećih raketnih baraža na sjeverni Izrael.

Izraelska vojska je potvrdila da je ciljala Nassera i rekla da je on bio “pandan” Abdallahu i da je bio zadužen za Hezbollahovu “protutenkovsku i raketnu vatru iz jugozapadnog Libana”.

Najnoviji napadi dolaze usred porasta sukoba i nabrijane retorike između Hezbollaha i izraelskih zvaničnika koji su poslali američke, evropske i arapske posrednike da se bore kako bi spriječili širu regionalnu eskalaciju.

Poziv na invaziju punog opsega

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je krajem juna da se izraelske snage moraju usredotočiti na sjeverni Izrael, dok su krajnje desničarski izraelski ministri pozvali na invaziju punog opsega na teritorij pod kontrolom Hezbollaha u Libanu.

Ministar odbrane Yoav Gallant rekao je da Izrael nastoji spriječiti širi rat, ali je upozorio da njegova vojska ima kapacitet vratiti “Liban natrag u kameno doba”.

Vođa Hezbollaha Hassan Nasrallah rekao je da je grupa spremna za rat “bez ograničenja i bez pravila” u slučaju većeg izraelskog napada.

Sa svoje strane, Iran je upozorio da će se “svi Frontovi otpora” suprotstaviti Izraelu ako napadne Liban, misleći na oružane grupe koje podržava u cijeloj regiji.

U utorak je francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da spriječi “požar” između Izraela i Hezbollaha.

Macron je “ponovio svoju ozbiljnu zabrinutost zbog produbljivanja napetosti između Hezbollaha i Izraela… i naglasio apsolutnu potrebu da se spriječi požar koji bi naštetio interesima Libana, kao i Izraela”, stoji u saopćenju francuskog predsjedništva.

Ključ je prekid vatre u Gazi

U međuvremenu, američki izaslanik Amos Hochstein, koji je nekoliko puta posjetio Liban posljednjih mjeseci, također je trebao stići u Pariz u srijedu kako bi se sastao s Macronovim izaslanikom za Liban Jean-Yvesom Le Drianom.

Gallant je u srijedu rekao da se napadi nastavljaju, dodajući da će vojska “dostići stanje pune spremnosti da poduzme sve potrebne radnje u Libanu ili da postigne dogovor s pozicije snage”.

Neposredno prije nego što se oglasio, izraelski borbeni avioni su tokom noći bombardirali nekoliko sela u južnom Libanu, uključujući Yaroun, Tayr Harfa i Aitaroun.

Dan ranije, zamjenik komandanta Hezbollaha Sheikh Naim Kassem rekao je da će grupa prestati s borbom “bez ikakve rasprave” ako se postigne potpuni prekid vatre u Gazi – što je stajališe koje zastupa od početka rata.

Najmanje 543 osobe, uključujući 88 civila, ubijene su u izraelskim napadima u Libanu, dok je najmanje 21 Izraelac, uključujući 10 civila, ubijen u napadima Hezbollaha i drugih oružanih grupa iz Libana od početka rata.

Najmanje 37.953 ljudi ubijeno je u izraelskom napadu na Gazu od oktobra, prema palestinskim zdravstvenim vlastima. Izrael je pokrenuo napad nakon napada pod vodstvom Hamasa na južni Izrael 7. oktobra u kojem je poginulo najmanje 1.139 ljudi, na temelju izraelskih statistika.

Izvor: Al Jazeera i agencije