FT: EU priprema carine za robu iz kineskih internetskih trgovina

Evropska komisija predložit će do kraja mjeseca ukidanje bescarinskog limita od 150 eura na jeftinu kinesku robu.

Kupcima u EU-u prošle godine stigle su iz svijeta dvije milijarde pošiljki deklarirane vrijednosti manje od 150 eura (REUTERS/Aly Song)

Evropska unija radi na planovima koji predviđaju uvođenje carina na jeftine proizvode kupljene preko kineskih internetskih trgovaca, uključujući Temu, Shein i AliExpress, izvijestio je u srijedu Financial Times (FT), pozivajući se na dobro upućene izvore.

Prema važećim propisima EU-a, pošiljke kupljene online u zemljama izvan EU-a ne podliježu carini ako im vrijednost ne prelazi 150 eura.

Evropska komisija predložit će do kraja mjeseca ukidanje tog limita, piše FT.

Kupcima u EU-u prošle godine stigle su iz svijeta dvije milijarde pošiljki deklarirane vrijednosti manje od 150 eura, utvrdila je Komisija, dodajući da “velika količina robe u e-trgovini testira carinska ograničenja”.

EU je raspravljao o ukidanju ograničenja u sklopu projekta carinske reforme koji je Komisija predložila u maju 2023, a sada bi mogao ubrzati postupak kako bi suzbio val jeftinog uvoza, nagađa FT, prenosi Hina.

Izbjegavanje carinskih pregleda

Kritičari Sheina i Temua u SAD-u već su se požalili da kompanije koriste carinska izuzeća kako bi potkopale konkurenciju i izbjegle carinske preglede proizvoda.

Takva praksa pomaže dvjema kompanijama da kupcima širom svijeta nude haljine po cijeni od samo osam dolara i pametne satove za 25 dolara, primjećuje Reuters.

“U potpunosti podržavamo nastojanja predlagača zakona da izmijene de minimis uredbu”, rekao je glasnogovornik Sheina.

Iz Alibabe, matične kompanije AlliExpressa, nisu odmah odgovorili na Reutersov upit da komentiraju FT-ov izvještaj, a odgovor nije stigao ni iz Temua niti iz Evropske unije.

Izvor: Agencije