Zašto je odluka o oslobađanju direktora bolnice Al-Shifa izazvala rasprave u Izraelu

Premijer Netanyahu je ljut jer su on i ministar odbrane Yoav Gallant iz medija saznali o oslobađanju Abu Salmiye i drugih zatvorenika.

Dr. Muhammad Abu Salmiya u ponedjeljak je pušten na slobodu (REUTERS/Mohammed Salem)

Razloge za rasprave koje su uslijedile nakon odluke Izraela da oslobodi direktora medicinskog kompleksa Al-Shifa dr. Muhammada Abu Salmiyu dvojica političkih analitičara pripisali su pokušaju političkog nivoa da okrivi druge za neuspjeh te velikoj osjetljivosti na svaku odluku koja je vezana za rat.

Akademik i stručnjak za izraelska pitanja dr. Muhannad Mustafa rekao je da postoji pokušaj Vlade Benjamina Netanyahua da za neuspjeh u svemu što se dešava okrivi vojne i sigurnosne službe, ističući da su ove druge imale visok status u Izraelu, ali su ih napadi na njih šokirali i iznenadili.

U emisiji „Gaza: Šta slijedi?“ Mustafa je rekao da je učinak Netanyahuove Vlade slab i neuspješan te da u njoj vlada konfuzija i nered jer svaki ministar radi u skladu sa svojim interesima, a ne kolektivnoj odgovornosti, ali se drži na okupu zbog straha od vlastitog kolapsa.

Dodao je da su neke izraelske sigurnosne službe, koje su bile svete i zaštićene od odgovornosti, napukle, što je do sada neviđeno, aludirajući na Shin Bet koji je bio veoma cijenjen u izraelskim institucijama, ističući da se odluka o oslobađanju Abu Salmiye obično pripisuje sigurnosnim službama, a ne političkim.

Izraelski Channel 12 doznao je iz Netanyahuovog ureda da je premijer ljut jer su on i ministar odbrane Yoav Gallant iz medija saznali o oslobađanju Abu Salmiye i drugih zatvorenika, a Izraelska radiodifuzna korporacija saopćila je da je Netanyahu naredio da se odmah pokrene istraga o oslobađanju palestinskih zatvorenika iz Gaze.

S druge strane, služba za unutrašnju sigurnost Shin Bet izvijestila je da je direktor bolnice Al-Shifa pušten zbog prenatrpanosti u zatvorima te da već dugo upozorava na to, dok je izraelska zatvorska služba potvrdila da su odluku o puštanju donijeli vojska i Shin Bet, a nije uslijedila zbog prenatrpanosti u zatvorima.

Mustafa je istakao da je rat u Gazi iznio na površinu dubinu podjela u Izraelu o ciljevima rata, ali i drugog.

Velika osjetljivost

Istraživač političkih i strateških pitanja Saeed Ziad rekao je da se u Izraelu pojavila velika osjetljivost na svaku odluku, pa tako i na taktičko primirje koje je vojska ranije najavila i odluku o oslobađanju Abu Salmiye.

Takve odluke stavljaju Izrael u vatru zbog intenziteta unutrašnjih sukoba, prema mišljenju Ziada, te tjeraju Netanyahua i njegove ekstremističke ministre Itamara Ben-Gvira i Bezalela Smotricha da zatvore sve puteve za okončanje rata.

Istakao je da bilo kakve nesuglasice u izraelskim redovima povećavaju njegovu podjelu i predstavljaju utjehu za otpor. Dodao je da, ako regularna vojska ne uspije pretvoriti svoja taktička postignuća u strateške dobitke pred oružanim organizacijama, ta postignuća će se raspršiti i pretvoriti u strateški poraz.

Kada je riječ o uslovima u kojima se nalaze palestinski zatvorenici u izraelskim zatvorima, Mustafa je rekao da u Izraelu nema rasprava o užasnim kršenjima prava protiv palestinskih zatvorenika u zatvorima te da se ono što se dešava može opisati kao „dehumanizacija Palestinaca“.

O očekivanjima u vezi s političkom situacijom u Izraelu, Mustafa je rekao da opozicija neće moći srušiti Netanyahuovu vladu te da neće biti nikakve pobune unutar stranke Likud. Očekuje da će Netanyahu raspustiti Knesset i usmjeriti izbore u svoju korist jer ima veliku sposobnost političkog manipuliranja.

Ziad je opisao Izrael kao sadističko društvo, rekavši da izjave njegovih vođa nemaju veze s logikom niti imaju humanosti u svjetlu najgorih vrsta fizičke i psihičke torture nad zatvorenicima.

Istraživač strateških pitanja je potvrdio da je najistaknutija karakteristika palestinskog otpora njegova sposobnost da se na izvanredan način prilagodi i pregrupira u skladu s podacima na terenu i u skladu s tokovima sukoba i „zato će regularna vojska zasigurno izgubiti svaki rat iscrpljivanja“. Očekuje da će politički horizont ostati zatvoren zbog Netanyahuove nepopustljivosti, potvrđujući da nikakav sporazum o razmjeni nije na vidiku.

Izvor: Al Jazeera