UN-ovo tijelo osudilo rusko ometanje satelita u Evropi

U incidentima su ometani GPS signali, ugrožavana kontrola zračnog prometa i prekidani dječiji televizijski kanali kako bi se prikazale nasilne scene iz ukrajinskog rata.

Moskva, koja poriče da krši pravila, također se požalila da joj članice NATO-a ometaju satelite (NASA via Reuters - Illustration)

UN-ova organizacija osudila je rusko ometanje satelitskih sistema u evropskim zemljama i pozvala Moskvu da prestane to raditi.

Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) razmotrila je niz pritužbi Ukrajine i četiri evropske zemlje – Francuske, Nizozemske, Švedske i Luksemburga zbog ometanja satelita posljednjih mjeseci, prenosi Hina.

U tim su incidentima bili ometani GPS signali, ugrožavana kontrola zračnog prometa i prekidani dječiji televizijski kanali kako bi se prikazale nasilne scene iz ukrajinskog rata.

Odbor za radijske propise ITU-a izrazio je “ozbiljnu zabrinutost” zbog “namjernog” ometanja signala i ocijenio da je to “veoma zabrinjavajuće i neprihvatljivo”.

Zahtjev Rusiji da istraži incidente

Ometanja francuskih i švedskih satelitskih mreža “izgleda da potječu sa zemaljskih stanica lociranih u područjima Moskve, Kalinjingrada i Pavlovke”, navodi se u saopćenju.

Odbor je zatražio od Rusije da odmah prekine s tim i da istraži incidente. Također je zatražio sastanak pogođenih zemalja i Rusije kako bi se riješila kriza i spriječilo da se to ponovi.

Ruska diplomatska misija u Ženevi nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Moskva, koja poriče da krši pravila ITU-a, također se požalila da joj članice NATO-a ometaju satelite, ali se ITU time nije bavio na sastanku prošle sedmice iz nepoznatih razloga.

ITU, koji ima 193 države članice i sjedište mu je u Ženevi, odgovoran je za regulaciju i koordinaciju globalnih satelitskih sustava.

Izvor: Al Jazeera