Stotine izraelskih oficira žele se osloboditi vojne službe

Izraelski Channel 12 javio je da je tokom ove godine oko 900 oficira različitih činova zatražilo razmatranje mogućnosti za njihovo oslobađanje od služenja vojnog roka.

Izraelski list Haaretz navodi da su deseci rezervnih vojnika najavili da se neće vratiti u vojnu službu u Gazu, čak i u slučaju da budu kažnjeni (Israel Defense Forces/Handout via REUTERS)

Izraelski Channel 12 javio je da je tokom ove godine oko 900 oficira različitih činova zatražilo razmatranje mogućnosti za njihovo oslobađanje od služenja vojnog roka, dok broj takvih zahtjeva ranije nije bio veći od 150.

Izraelski list Haaretz navodi da su deseci rezervnih vojnika najavili da se neće vratiti u vojnu službu u Gazu, čak i u slučaju da budu kažnjeni.

Sve ovo dešava se u vrijeme dok izraelski mediji izvještavaju o stotinama rezervnih vojnika u izraelskoj vojsci, koji svakog mjeseca, bez obavještenja svojih zapovjednika, odlaze u inozemstvo, a u svjetlu nastavka rata u Gazi, gdje su izraelske snage proteklih mjeseci pretrpjele velike gubitke.

Zauzvrat, izraelska web-stranica Walla navodi da vojska pati od nedostatka vojnika te da nastoji formirati novu diviziju za izvršenje različitih zadataka.

Na sajtu se dodaje da će vojska diviziju nazvati “David divizija”, a uključivat će ​​muške i ženske vojnike koji su navršili dob za izuzeće od vojne službe, dobrovoljce i pripadnike Hareda, te bi tako vojska mogla regrutirati novih 40.000 boraca.

Internet stranica citira vojne izvore koji kažu da bi regrutiranje ovih boraca moglo doprinijeti izvršenju više zadataka, uključujući sigurnost granica i Zapadne obale te rat na više frontova u budućnosti.

Demonstracije Hareda

U međuvremenu, izraelska policija zaustavila je demonstracije ultraortodoksnih Jevreja, koje su trajale satima u okupiranom gradu Jerusalemu, a u znak protesta protiv odluke Vrhovnog suda da ih prisili na vojnu službu.

Izraelski mediji su objavili da su demonstranti palili javna dobra u oblasti Romema u zapadnom Jerusalemu, što je navelo policiju da rastjera demonstracije, koristeći otpadne vode.

U utorak je Izraelski vrhovni sud donio odluku da se Jevreji Haredi prisile na regrutaciju u izraelsku vojsku koja se suočava sa žestokim otporom u Pojasu Gaze, a pod pritiskom je i na frontu prema južnom Libanu.

Izraelski vrhovni sud je, također naredio zamrzavanje budžeta vjerskih škola te je u svojoj odluci naveo da ne postoji pravni osnov za Vladino izuzeće Hareda od regrutacije.

Ta odluka bi mogla izazvati veliki šok u koaliciji premijera Benjamina Netanyahua, koja se protivi njihovom regrutiranju.

Izvor: Agencije