Rusija kaže da je uništila pet ukrajinskih borbenih aviona SU-27

Rusko ministarstvo tvrdi da je raketama Iskander-M uništeno pet i oštećena još dva aviona SU-27 na aerodromu Mirhorod.

Rusija gađa ukrajinske aerodrome baš u trenutku kada se Kijev priprema primiti prve američke avione F-16 (EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO/Ilustracija)

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je u utorak da je raketama Iskander-M uništilo pet ukrajinskih borbenih aviona SU-27 i oštetilo još dva na aerodromu Mirhorod u ukrajinskoj regiji Poltavi.

Ministarstvo je objavilo snimak napada, na kojem se vide dim i vatra kako se dižu s aerodroma.

“Kao rezultat ruskog udara, pet aktivnih višenamjenskih borbenih aviona SU-27 je uništeno, a dva su oštećena”, saopćilo je Ministarstvo, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Ukrajinci traže američke sisteme za odbranu

Rusija gađa ukrajinske aerodrome baš u trenutku kada se Kijev priprema primiti prve američke avione F-16, koje je Moskva obećala uništiti.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ranije je razgovarao s dvostranačkom delegacijom Zastupničkog doma Američkog kongresa o daljoj američkoj pomoći, posebno o dodatnim sistemima protivzračne odbrane.

“Razgovarali smo o glavnim oblastima dalje američke pomoći, uključujući dodatne sisteme protivzračne odbrane. Ovo je izuzetno važno, jer sistemi ‘Patriot’ pomažu u spašavanju života ljudi i zaštiti infrastrukture”, naveo je Zelenski na Telegram kanalu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Ukrinform.

Izvor: Agencije