Raste broj blokiranih računa u BiH, sad ih je 104.822

U novom izvještaju Centralne banke BiH navedeno je i da su krajem juna ove godine ukupno 57.383 firme imale najmanje jedan blokirani račun, što je povećanje za 87 u odnosu na prethodni mjesec.

U prvom izvještaju Centralne banke BiH, objavljenom početkom novembra 2012. godine, evidentirano je 58.038 blokiranih računa (Danilo Krstanović / Reuters - Illustration)

Krajem juna u Bosni i Hercegovini su bila blokirana 104.822 računa poslovnih subjekata, što je u odnosu na izvještaj iz prethodnog mjeseca povećanje za 99 računa, pokazuju podaci Centralne banke BiH.

U novom izvještaju, koji sadrži 4.235 stranica (sedam stranica više nego prethodni izvještaj), navedeno je i da su krajem juna ove godine ukupno 57.383 firme imale najmanje jedan blokirani račun, što je povećanje za 87 u odnosu na prethodni mjesec.

Pravna lica iz svih sfera

U ovom ažuriranom izvještaju blokiranih računa navedenih u Jedinstvenom registru računa Centralne banke BiH pobrojana su pravna lica iz svih sfera – od privrednih preduzeća, prodavaonica, frizerskih salona, benzinskih pumpi, apoteka, ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi. Na popisu se nalaze i rudnici, mjesne zajednice, općine te sportski savezi.

U prvom izvještaju Centralne banke BiH, objavljenom početkom novembra 2012. godine, broj blokiranih računa poslovnih subjekata iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun, prenosi Fena.

Izvor: Agencije