Osiguranje imovine od katastrofa: Cijene se prilagođavaju novim okolnostima

Osiguravajuće kuće često prebacuju promjene u cijenama reosiguranja na korporativne klijente i građane.

Osiguravajuće kuće obično obnavljaju ugovore o reosiguranju na određene datume u godini, uključujući 1. juli (Borut Živulović / F.A. Bobo via Pixsell - Ilustracija)

Svjetske cijene reosiguranja imovine od prirodnih katastrofa bile su u sezoni obnove ugovora na sredini godine nepromijenjene ili su čak pale, za pet do devet posto, nakon višegodišnjeg perioda rasta, objavila je američka brokerska kompanija za reosiguranje Guy Carpenter.

Osiguravajuće kuće obično obnavljaju ugovore o reosiguranju na određene datume u godini, uključujući 1. juli, prenosi Reuters.

„Osiguranje za osiguravajuće kuće“ na Floridi, u Kaliforniji i drugim područjima s većim rizikom prirodnih nepogoda poput uragana i šumskih požara snažno je poskupjelo proteklih godina zbog velikih gubitaka koji su dijelom posljedica klimatskih promjena.

„Visoke cijene povećale su profitabilnost reosiguratelja, ostavljajući im prostora za smanjenje cijena u ovoj godini“, rekla je Lara Mowery, globalna voditeljica distribucije u Guy Carpenteru. „Cijene se prilagođavaju novim okolnostima“.

Glavni razlog gubitaka – ‘superćelijske oluje’

Brokerska kuća za reosiguranje Aon izvijestila je da su cijene reosiguranja imovine od prirodnih katastrofa pale za specijalizirane osiguravajuće kuće u SAD-u i na Floridi tokom sezone obnavljanja ugovora sredinom godine.

Osiguravajuće kuće često prebacuje promjene u cijenama reosiguranja na korporativne klijente i građane.

Reosiguranje je tako pojeftinilo uprkos gotovo 50 milijardi dolara osiguranih globalnih gubitaka od katastrofa u prvoj polovini godine, većih za osam posto od petogodišnjeg prosjeka, kada se isključi inflacija. Glavni razlog tih gubitaka bile su „superćelijske oluje“ u SAD-u, tvrde u Guy Carpenteru.

Vrijednost izdanih „obveznica katastrofe“ dosegla je u SAD-u, u prvoj polovini godine, rekordnih 11,9 milijardi dolara. Takvi dužnički papiri općenito nose dobre prinose, ali se ne isplaćuju ako se rizik katastrofe realizira i mogu ih kupovati i institucionalni ulagači, prenosi Hina.

Izvor: Agencije