Najmanje 200 kandidata povlači se iz trke uoči drugog kruga izbora u Francuskoj

Od onih koji su odlučili da odustanu, više od 110 su članovi ljevičarskog Novog narodnog fronta, a više od 70 dolazi iz stranke “Preporod” francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Jordan Bardella, vodeći kandidat za premijersko mjesto ukoliko RN pobjedi, mogao bi dodatno da zakomplikuje Macronov mandat [Philippe Lopez/AFP]

Najmanje 200 kandidata ljevice i desnog centra najavilo je da će podnijeti ostavku uoči drugog kruga parlamentarnih izbora u Francusku kako bi spriječili desničarsku stranku “Nacionalno okupljanje” da dobije apsolutnu većinu u parlamentu, javlja Tanjug.

Od onih koji su odlučili da odustanu, više od 110 su članovi ljevičarskog Novog narodnog fronta, a više od 70 dolazi iz stranke “Preporod” francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, navode francuski mediji.

Da bi pobijedili, “Nacionalno okupljanje” bi trebalo da dobije apsolutnu većinu od 289 zastupnika, a kandidati imaju rok od 18 sati da ostanu ili da se povuku.

Drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj bit će održan u nedjelju, 7. jula.

Francuski parlamentarni izbori oslanjaju se na glasanje u dva kruga u 577 izbornih jedinica, gdje lokalna dinamika igra ključnu ulogu.

Promjene u političkom životu Francuske

Nagle promjene u političkom životu Francuske počele su 9. juna, kada je Macron raspisao prijevremene izbore zbog loših rezultata ostvarenih na evropskim izborima.

Jordan Bardella, vodeći kandidat za premijersko mjesto ukoliko RN pobjedi, mogao bi dodatno da zakomplikuje Macronov mandat.

Da bi obezbijedio većinu u francuskom parlamentu, RN je potrebno najmanje 289 mjesta, a trenutne projekcije sugerišu da bi mogao da osigura između 230 i 280 mjesta, što je značajno povećanje u odnosu na sadašnjih 88 zastupnika.

RN je već formirao saveze sa nekim frakcijama desnog centra, ali ostaje da se vidi da li može da prikupi dovoljno podrške da obezbjedi apsolutnu većinu.

Francuske ljevičarske partije ujedinile su se u neočekivanu koaliciju pod nazivom Novi narodni front, sa izrazito ljevičarskom LFI, a u koaliciju su ušli Socijalistička partija, Komunistička partija, i Zeleni.

Izvor: Agencije