Najgorih šest mjeseci požara u Amazoniji u posljednjih 20 godina

Brazilsku amazonsku prašumu pogodilo je 13.489 požara u prvoj polovini ove godine.

Situacija je zabrinjavajuća jer je vrhunac sezone šumskih požara u Amazoniji u pravilu u drugoj polovini godine (EPA-EFE/Sebastiao Moreira)

Brazilsku amazonsku prašumu pogodilo je 13.489 požara u prvoj polovini ove godine, što su najgore brojke u posljednjih 20 godina, otkrili su satelitski podaci.

Riječ je o 61-postotnom povećanju u poređenju s istim razdobljem prošle godine, za koje stručnjaci kažu da je rezultat značajne suše koja je prošle godine pogodila najveću prašumu u svijetu.

Otkako je Brazilski nacionalni institut za istraživanje svemira (INPE) počeo 1998. sastavljati izvještaje, veći broj požara od januara do juna zabilježen je još samo 2003. kada ih je bilo 17.143 i 2004. kada je izbilo 17.340 požara.

Podaci su loše vijesti za vladu predsjednika Luiza Inacia Lulu da Silvu s obzirom na to da se broj požara povećava čak i dok se deforestacija, odnosno krčenje šuma smanjuje u Amazoniji koja pomaže ublažiti globalno zagrijavanje upijajući ugljikov dioksid.

Prema podacima INPE-a, površina izložena deforestaciji se smanjila za 42 posto od 1. januara do 21. juna, u poređenju s istim razdobljem 2023, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

Manjak oborina i ljudska djelatnost

Lula se obavezao zaustaviti nezakonitu deforestaciju amazonske prašume do 2030. U vrijeme njegovog krajnje desnog prethodnika Jaira Bolsonara ta se praksa dramatično pogoršala.

Glasnogovornik brazilske grane Greenpeacea Romulo Batista smatra da “klimatske promjene doprinose” povećanju broja šumskih požara.

Batista je za AFP objasnio da je većina brazilskih bioma ili posebnih prirodnih regija ugrožena zbog manjka oborina.

Međutim, dodao je da većina šumskih požara vjerojatno nije spontana, već da ih izaziva ljudska djelatnost, a naročito praksa “posijeci i spali”.

Situacija je zabrinjavajuća jer je vrhunac sezone šumskih požara u pravilu u drugoj polovini godine, a naročito u septembru.

Savezna država Mato Grosso proglasila je prošle sedmice vanredno stanje, a vlasti su objavile da će pristići vatrogasci iz drugih regija kako bi pomogli gasiti požare.

Izvor: Agencije