Kazahstanski disident preminuo nakon atentata u Kijevu

Supruga novinara Aydosa Sadykova okrivila je kazahstanskog predsjednika Kassyma-Jomarta Tokayeva za napad od prošlog mjeseca.

Kazahstanski disident preminuo je u Ukrajini, dvije sedmice nakon što je prošlog mjeseca upucan ispred svoje kuće [Natalya Sadykova/Facebook]

Kazahstanski disident preminuo je u Ukrajini, dvije sedmice nakon što je prošlog mjeseca upucan ispred svoje kuće.

Kijevski novinar Aydos Sadykov upucan je u glavu dok je sjedio u automobilu sa suprugom 18. juna. Ukrajinski tužitelji sumnjaju da su “pomno isplaniran” napad izvela dvojica osumnjičenih ubica iz Kazahstana.

Sadykova supruga Natalya Sadykova okrivila je kazahstanskog predsjednika Kassym-Jomarta Tokayeva za smrt svog supruga, koji je bio otvoreni kritičar vodstva te srednjoazijske zemlje.

“Moj voljeni suprug, otac naše troje djece, veliki sin kazahstanskog naroda. Aydos je posvetio svoj život Kazahstanu i pretrpio mučeništvo od ruku ubica”, napisala je Sadykova u objavi na Facebooku.

“Njegova smrt je na savjesti Tokajeva”, izjavila je.

Ko su osumnjičeni?

Prema Uredu glavnog tužioca Ukrajine, dvojica državljana Kazahstana, od kojih je jedan bivši policajac, osumnjičena su za pucanje na Sadykova. Obojica su isti dan napustili zemlju, kako kažu, pobjegavši ​​u Moldaviju.

Iako je Kazahstan od tada pritvorio jednog od osumnjičenih, po imenu Altai Zhakanbayev, rekao je da ga neće predati Ukrajini. Drugi osumnjičeni i dalje je na slobodi.

Predsjednik Tokayev dao je upute kazahstanskim agencijama za provođenje zakona da surađuju s Ukrajinom kako bi locirali osumnjičene, rekao je njegov glasnogovornik prošli mjesec, prema ruskim novinskim agencijama.

“Astana je spremna sarađivati ​​s Ukrajinom, uključujući i Interpol”, rekao je glasnogovornik.

‘Privedite ih pravdi’

Human Rights Watch je pozvao na istragu ubistva Sadykova koji je vodio YouTube kanal na kojem je često kritizirao bivšeg kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva, a potom i njegovog nasljednika Tokajeva.

“Vijesti o napadu na Sadykova usred bijela dana u centru Kijeva duboko su uznemirujuće”, rekao je prošlog mjeseca Hugh Williamson, direktor za Evropu i centralnu Aziju pri Human Rights Watchu.

“Ukrajinske vlasti trebaju omogućiti sigurnost Sydykovu, identificirati napadača, privesti ga pravdi i utvrditi ko je naredio napad. Kazahstan bi trebao pokazati da je predan vladavini prava tokom ovog procesa.”

Izvor: Agencije