Južna Koreja počela vježbe bojevog gađanja u blizini granice

Potez je uslijedio gotovo mjesec nakon što je Južna Koreja potpuno suspendovala međukorejski vojni sporazum iz 2018. godine.

Vježbe se izvode pet kilometara od demarkacijske linije (Jung Yeon-je/Pool via REUTERS)

Južna Koreja počela je vježbe bojevog gađanja na artiljerijskim poligonima u blizini granice sa Sjevernom Korejom, prvi put poslije šest godina, a nakon suspenzije međukorejskog vojnog sporazuma koji je ograničavao takve vježbe, prenosi Tanjug.

Trupe su ispalile oko 140 projektila, koristeći samohodne haubice K9 i K105A1 tokom vježbi u provincijama Gyeonggi i Gangwon koje se nalaze na pet kilometara od vojne demarkacijske linije u okviru demilitarizovane zone koja razdvaja dvije Koreje, saopštila je juznokorejska vojska, prenosi agencija Yonhap.

“Vježbe gađanja, prve takve koje se izvode na kopnu, nakon što je vlada potpuno suspendovala Vojni sporazum od 19. septembra 2018, fokusirane su na jačanje artiljerijske spremnosti i sposobnosti odgovora u slučaju neprijateljskih provokacija”, saopštila je vojska.

Suspendovan međukorejski sporazum

U saopštenju je navedeno da će južnokorejska vojska i ubuduće redovno izvoditi artiljerijske vježbe i obuku manevarskih jedinica u pograničnim oblastima.

Taj potez je uslijedio gotovo mjesec nakon što je Južna Koreja potpuno suspendovala međukorejski vojni sporazum iz 2018. godine.

Takva odluka je donesena nakon što je Sjeverna Koreja preko granice poslala balone sa smećem i pokušala poremetite GPS signale u blizini graničnih ostrva, navodi južnokorejska agencija.

Sjeverna Koreja je od kraja maja lansirala više od 2.000 balona sa smećem preko granice, a uz obrazloženje da to predstavlja odgovor na propagandnu kampanju sjevernokorejskih prebjega i aktivista Južne Koreje koji redovno sjevernom susjedu šalju balone s hranom, lijekovima, novcem i lecima u kojima se kritikuju lideri u Pyongyangu.

Izvor: Agencije