Jako nevrijeme pogodilo zemlje regije, u Crnoj Gori dvoje stradalih

Led veličine teniske loptice oštetio je brojne objekte, voćnjake i usjeve.

Nevrijeme je napravilo velike štete u mjestu Bošnjaci kod Županje u Hrvatskoj (Davor Javorovic/PIXSELL)

U primorskom mjestu Čanj u Crnoj Gori poginuo je radnik na gradilištu, a prema navodima policije jedna osoba je poginula od udara groma na golf terenu na Luštici, kod Tivta.

Jaka kiša i orkanski udari vjetar pogodili su prijepodne Bar.

U Luci u tom gradu su pale velike dizalice i pričinjena je velika materiojalna šteta.

Jako nevrijeme pogađa od ponedjeljka navečer zemlje regije. Najgora situacija bila je u Hrvatskoj i Sloveniji, dok je materijalna šteta zabilježena u BiH i Srbiji.

Veliki problemi u Hrvatskoj

Jako olujno nevrijeme pogodilo je sinoć Hrvatsku, najviše Slavoniju i zagrebačko područje, a jak vetar, kiša praćena grmljavinom i grad stvorili su ogromne probleme u Sisku, Vinkovcima, Slavonskom Brodu i Županji.

U Zagrebu zbog oštećenja naponske mreže i pada stabala nisu vozili tramvaji, a dijelovi grada ostali su bez struje, prenosi Index.hr.

Pred kraj večeri nakratko je pala jaka kiša zbog čega su dijelovi grada bili poplavljeni.

U Sisku je vjetar lomio grane, a u Bošnjacima kod Županje padao je snažan grad nakon kojeg je nastala velika šteta na krovovima, fasadama i prozorima kuća. U Vinkovcima je vjetar čupao stabla iz zemlje, a polomljena je i građevinska skela.

U Vukovaru i okolini poplavljena su dvorišta i kuće, padala su stabla, oštećeni su krovovi i fasade. Najveća materijalna šteta prouzrokovana nevremenom zabilježena je na području Vukovarsko-srijemske županije, objavila je Uprava civilne zaštite.

Županijski centar 112 Vukovar primio je 70-ak poziva vezanih za posljedice olujnog nevremena praćenog vjetrom, obilnom kišom i jakim gradom, koje je u večernjim satima zahvatilo područje Vukovarsko-srijemske županije i prouzrokovalo veliku materijalnu štetu.

Dojave su se odnosile na oštećenja strujne infrastrukture, poplavljena dvorišta i kuće, padove stabala kao i oštećenja automobila, krovova i fasada.

Prema dosadašnjim informacijama, nevrijeme je najviše pogodilo područja opštine Bošnjaci i gradove Županju i Vinkovce, navodi Index.

Jako nevrijeme pogodilo Sloveniju

Sloveniju je u ponedjeljak popodne zahvatilo snažno nevrijeme s jakim pljuskovima, udarima vjetra i gradom, a najviše štete bilo je u Dolenjskoj, gdje je gust grad uništio usjeve, a jaki udari vjetra oštetili i nosili krovove kuća.

Zbog olujnog nevremena Agencija za životnu sredinu (Arso) izdala je u ponedjeljak narandžasto upozorenje za cijelu zemlju, nakon čega se vrijeme smirilo, prenosi televizija Slovenija.

Prethodno su se nad sjevernom Primorskom formirale dvije olujne ćelije koje su se spojile u veći olujni sistem koji se kretao ka unutrašnjosti Slovenije, a jače olujne ćelije nastale su i u okolini Postojne, Velikih Lašča i Mirne Peče, praćene pljuskovima i jačim udarima vjetra.

Obilniji pljuskovi zabilježeni su i u Kranju gdje su pala 33 milimetra kiše. U poslijepodnevnim satima najjače nevrijeme zahvatilo je okolinu Novog Mesta kao i opštinu Bled, Radovljicu, Tržič, Škofje Loku, Kamniku, Grosuplje, Sevnicu.

Kako javlja Radio Slovenija, mnogi vozači u Dolenjskom su se žalili da im je grad oštetio šoferšajbne, a mještani da im je uništio i usjeve u baštama i poljima. Obilne količine kiše pokrenule su klizišta, a jak vjetar je rušio drveće, električne stubove i krovove stambenih, poslovnih i drugih objekata.

U Beogradu oštećeni automobili

Posljedice sinoćnjeg nevremena u Beogradu vide se po oborenim stablima, granama i zaostaloj vodi u pojedinim ulicama, dok jutros ponovno pada kiša.

Na Bežanijskoj Kosi u Ulici Nede Spasojević stablo je oboreno u sinoćnjem nevremenu, a korijenje oborenog drveta podiglo je dva automobila s registarskim tablicama Rume i Vršca, javlja reporter Tanjuga.

Na pojedinim ulicama u Beogradu i jutros se zadržala voda od sinoćnjeg i noćašnjeg pljuska, na ulicama ima oborenog drveća i granja, a automobili se zbog toga sporije kreću, kao i zbog pljuska koji je ponovno počeo u glavnom gradu.

Zbog udara groma u blizini trafo stanice na Bogosloviji sinoć je došlo do prekida u snabdijevanju strujom na Paliluli, Zvezdari i u centru grada.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je danas da se jako grmljavinsko nevrijeme očekuje u Sremu, Bačkoj i Zapadnoj Srbiji, kao i da se ponovno očekuje velika količina padavina za kratko vrijeme, između 20 i 40 milimetara ponegdje i više, kao i jak i olujni vjetar u zoni intenzivnih padavina.

Kako se navodi, tendencija premještanja je prema Banatu, širem području Beograda i Šumadiji. Jako naoblačenje s kišom, pljuskovima, grmljavinom, padom temperature i lokalnom pojavom grada već je zahvatilo zapadne dijelove Vojvodine i zapadnu Srbiju.

Tuča na sjeveru BiH, jaka kiša na jugu zemlje

Nevrijeme koje je zahvatilo regiju u noći između ponedjeljak i utorka prouzrokovalo je značajnu štetu i u dijelovima BiH, posebno na sjeveru i krajnjem jugu zemlje.

Područje Kozarske Dubice bilo je pogođeno tučom, a led veličine teniske loptice oštetio je brojne objekte, voćnjake i usjeve u toj općini.

“Uništene su velike poljoprivredne površine, lokalni putevi, pričinjena šteta na javnim i privatnim objektima i vozilima”, kazao je lokalnim medijima općinski načelnik Radenko Reljić.

Dodao je kako je šteta milionska pa lokalne vlasti očekuju pomoć entiteta kako bi se posljedice sanirale jer same za to nemaju dovoljno sredstava.

U jutarnjim je satima nevrijeme zahvatilo i Tuzlu rušeći pritom drveće na ceste.

Služba civilne zaštite izdala je upozorenje Tuzlacima zbog opasnosti od bujičnih poplava i pokretanje klizišta.

Agencija za vodno područje Save ranije je također upozorila na opasnost od poplava.

Gotovo istodobno nevrijeme je pogodilo i Trebinje. Iako tamo nije bilo tuče, palo je više od 50 litara kiše po kvadratnom metru, što je uzrokovalo plavljenje saobraćajnica, a jak vjetar rušio je stabla zbog čega su oštećene zgrade i uništen veći broj automobila.

Izvor: Agencije