Izraelski mediji: Zeleno svjetlo za prelazak u završnu fazu rata u Gazi

Odluka je donesena, između ostalog, i zbog napetosti na sjevernom frontu kako bi se izbjeglo širenje rata.

Zeleno svjetlo će izraelskoj vojsci omogućiti nastavak vojne operacije u Gazi, ali u drugačijem obliku (EPA-EFE/ABIR SULTAN)

Izraelska radiodifuzna korporacija saopćila je da je politički nivo dao vojsci zeleno svjetlo da tokom ovog mjeseca postepeno pređe na treću i završnu fazu rata u Gazi.

Dodaje se da je odluka donesena, između ostaog, i zbog napetosti na sjevernom frontu kako bi se izbjeglo širenje rata.

Prema toj korporaciji, u treću fazu će biti uključene preostale izraelske snage na koridorima Netzarim i Philadelphia, kao i u drugim mjestima u Pojasu, kako bi se izvršio pritisak na pokret Hamas ako se ne postigne sporazum o razmjeni.

Izraelska radiodifuzna korporacija je objasnila da će zeleno svjetlo vojsci omogućiti nastavak vojne operacije, ali u drugačijem obliku.

Slom Hamasa blizu?

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da se Izrael približava kraju faze eliminiranja vojnih sposobnosti pokreta Hamas i da će nastaviti da ga uništava.

U međuvremenu, izraelski ministar finansija Bezalel Smotrich pozvao je na uvođenje vojne uprave nad Pojasom Gaze jer smatra da će okupacija Pojasa spriječiti povratak Hamasa i obnovu njegovih vojnih sposobnosti.

Na sastanku s članovima svoje stranke Religiozni cionizam Smotrich je rekao da se potpuno protivi zaustavljanju rata bez postizanja definiranih ciljeva koje je objavila Izraelska vlada.

Izvor: Al Jazeera