Izraelci bijesni zbog izjava japanske novinarke

Novinarka Miki Otaka kaže da Izrael izdvaja ogroman novac kako bi aktivirao rad izraelskog lobija u SAD-u i Evropi za zaštitu svojih interesa.

Otaka: Izrael je koristio bombe sa osiromašenim uranijem kako bi onemogućio život u Pojasu Gaze (japanska štampa)

Unutar izraelskog lobija u Sjedinjenim Američkim Državama vlada bijes zbog izjava japanske novinarke, u kojima je negirala silovanja tokom napada na Izrael 7. oktobra prošle godine, koji je predvodio Hamas.

Izraelski list Yedioth Ahronoth objavio je da je američki centar Simon Wiesenthal pozvao Japansku vladu da javno osudi negiranje zločina silovanja nad izraelskim ženama tokom napada Hamasa, kako se navodi u videu japanske novinarke Miki Otaka.

Prema pisanju izraelskih listova, rabin Abraham Cooper, visoki zvaničnik centra Wiesenthal, poslao je pismo japanskom ambasadoru Yamadi, u kojem osuđuje videosnimak u kojem Otaka govori o događajima od 7. oktobra.

Sistematsko uništavanje Gaze

Yedioth Ahronoth navodi da je Otaka u videu rekla kako je Izrael koristio bombe sa osiromašenim uranijem da bi onemogućio život u Pojasu Gaze, čije je tlo zagađeno ostacima razornih bombi, što će uzrokovati širenje karcinoma i ozbiljnih respiratornih bolesti.

Navodi se da je japanska novinarka rekla da Pojas Gaze pati od nedostatka pitke vode, prekida snabdijevanja hranom i lijekovima te da to znači da će ljudi još više umirati.

Otaka je, također, potvrdila da Izrael plaća ogromne svote novca kako bi aktivirao rad izraelskog lobija u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi za zaštitu svojih interesa, a uz to kontroliraju i medije.

Optužbe

Centar Wiesenthal – nastavlja Yedioth Ahronoth – smatra da su riječi japanske novinarke ništa drugo do “antisemitske” optužbe i laži.

Rabin Cooper je u svom pismu govorio o, kako je rekao, slučajevima “antisemitizma” u Japanu, uključujući i slučaj otkazivanja hotelske rezervacije u Kyotu izraelskom turisti, kao i odluke grada Nagasakija da pozove palestinskog izaslanika koji će prisustvovati godišnjoj mirovnoj ceremoniji koja se održava 9. augusta u znak sjećanja na bacanje američke nuklearne bombe na grad, dok Izrael nije dobio pozivnicu.

Dvije od tri žrtve – koje je The New York Times posebno izdvojio u “velikoj” istrazi objavljenoj u decembru 2023, u kojoj se tvrdilo da je Hamas namjerno koristio seksualno nasilje kao oružje – zapravo nisu bile seksualno napadnute, prema riječima Michala Paikina, glasnogovornika kibuca Be'eri, koji su novine identificirale kao mjesto navodnih napada.

Internet stranica Intercept navodi da Paikinovo odbijanje izvještaja New York Timesa o kibucu uveliko podriva kredibilitet kontroverznog članka koji je taj list objavio pod naslovom “Vrisci bez riječi… Ovako je Hamas 7. oktobra koristio seksualno nasilje kao oružje”.

Izmišljene optužbe

U martu je Hamas pozvao na formiranje nezavisne međunarodne komisije koja bi istražila navode po kojima su njegovi članovi počinili seksualno nasilje tokom napada 7. oktobra 2023. godine, ponovivši da ih odbacuje.

U saopćenju za medije koje je izdala Kancelarija specijalnog izaslanika UN-a za seksualno nasilje u područjima sukoba, Pramila Patten, navodi se da je tim UN-a, koji je posjetio Izrael i Zapadnu obalu, našao razumne osnove da vjeruje kako se seksualno nasilje u sukobu dogodilo na nekoliko lokacija tokom tog napada, što je Hamas negirao.

Hamas je u tadašnjoj izjavi rekao da je izvještaj došao “nakon neuspjelih cionističkih pokušaja da dokažu te lažne optužbe za koje je utvrđeno da su neosnovane i zasnovane na izmišljenim pričama elemenata za koje se zna da su povezani s cionističkim sigurnosnim establišmentom”.

U saopćenju Hamasa se navodi da je i sama Patten (specijalna izaslanica UN-a za seksualno nasilje u područjima sukoba) potvrdila da nije vodila profesionalnu istragu, već da je bila u misiji prikupljanja informacija i provođenja ankete.

Associated Press je u maju, također, potvrdio da se ispostavilo da su izvještaji – koji govore o tome da je Hamas počinio seksualno nasilje u svom napadu – izmišljeni i da nisu istiniti.

Agencija je citirala Izraelca Haima Otmazgina, koji je optužio Hamas za seksualno nasilje, a koji je rekao: “Nije da sam izmislio priču, ali se ispostavilo da je stvar drugačija i ja sam se ispravio”.

Otmazgin je dodao da nije objavio niti jedan uvjerljiv dokaz koji bi potkrijepio navode o onome što se dogodilo 7. oktobra.

Associated Press je saopćio kako se pokazalo da je tvrdnja Otmazgina o seksualnom nasilju u napadu 7. oktobra, koja je odjeknula širom svijeta, netačna i da se ono (seksualno nasilje) nije ni dogodilo.

Izvor: Agencije