Grčka uvela dobrovoljnu šestodnevnu radnu sedmicu

Šestodnevna radna sedmica se odnosi samo na privatne firme u Grčkoj, koje pružaju usluge 24 sata dnevno.

Grčke vlasti smatraju da je produženje radne sedmice neophodno zbog smanjenja broja stanovnika i nedostataka kvalificiranih radnika (Petros Giannakouris / AP)

Grčka je uvela dobrovoljnu šestodnevnu radnu sedmicu u odabranim industrijama kako bi potakla ekonomski rast i povećala produktivnost, uprkos protivljenju sindikata koji smatraju da taj potez neće riješiti problem nedostatka radne snage u zemlji.

Kako navode grčki zvaničnici, šestodnevna radna sedmica se odnosi samo na privatne firme u Grčkoj, koje pružaju usluge 24 sata dnevno, prenosi The Guardian.

U okviru produžene radne sedmice osoblje u odabranim industrijama i proizvodnim pogonima ima mogućnost da radi dodatna dva sata dnevno ili dodatnu osmosatnu smjenu, uz naknadu od 40 posto na redovnu dnevnicu.

Vlada Grčke smatra da je takva mjera neophodna zbog smanjenja broja stanovnika i nedostataka kvalificiranih radnika.

Zabrinjavajući demografski podaci

Procjenjuje se da je najmanje 500.000 mladih obrazovanih Grka napustilo zemlju od početka dužničke krize koja je izbila krajem 2009. godine, a vlasti su takve demografske podatke ocijenile kao „tempiranu bombu“.

Sindikati su se žestoko usprotivili toj mjeri koju su označili kao „barbarsku“ u trenutku kada dio evropskih zemalja razmišlja u suprotnom pravcu i eksperimentira s četverodnevnom radnom sedmicom, prenosi Tanjug.

„Mjere je usvojila vlada koja je ideološki posvećena stvaranju sve većeg profita za kapital. Bolja produktivnost dolazi s boljim uslovima rada, boljim kvalitetom života zaposlenih, a to je, sada znamo, manje radnih sati, a ne više“, izjavio je Akis Sotiropoulos iz Sindikata državnih službenika Adedy.

Izvor: Agencije