Evropska komisija optužila Metu za kršenje digitalnih pravila

Evropska komisija je objavila da preliminarni nalazi njene istrage pokazuju kako je model oglašavanja na Facebooku i Instagramu, po principu ‘plati ili pristani’, u suprotnosti sa Zakonom o digitalnim tržištima.

Kompanija Meta bi se mogla suočiti s kaznama u visini deset posto njenih godišnjih globalnih prihoda (Reuters)

Evropska komisija je optužila kompaniju Meta da je prekršila novi pravilnik o digitalnoj konkurenciji,  primoravajući korisnike Facebooka i Instagrama da biraju između prikazivanja oglasa ili plaćanja da bi ih izbjegli.

Meta od novembra daje evropskim korisnicima mogućnost da plaćaju verzije Facebooka i Instagrama bez oglasa kao način da se pridržavaju strogih pravila o privatnosti podataka. Korisnici interneta mogu platiti 10-ak eura mjesečno, dok će korisnici iOS ili Android platiti otprilike 13 eura kako bi izbjegli da budu ciljani oglasima na osnovu njihovih ličnih podataka, prenosi AP.

Evropska komisija je objavila da preliminarni nalazi njene istrage pokazuju kako je Metin model oglašavanja „plati ili pristani“ u suprotnosti sa Zakonom o digitalnim tržištima. Komisija je navela da Metin model ne dozvoljava korisnicima da ostvare svoje pravo na „slobodni pristanak“ kako bi dozvolili da se njihovi lični podaci koriste za ciljanje online reklama.

Američki tehnološki gigant uveo je opciju pretplate nakon što je najviši sud Evropske unije presudio da, prema strogim pravilima o privatnosti podataka, Meta prvo mora dobiti saglasnost prije nego što prikazuje oglase korisnicima.

Suočeni s kaznom od više milijardi eura

Komisija je otvorila istragu ubrzo nakon što je pravilnik, također poznat kao DMA, stupio na snagu u martu. To je sveobuhvatan skup propisa koji imaju za cilj da spriječe tehnološke „čuvare vrata“ da ograniče digitalna tržišta pod prijetnjom teških financijskih kazni.

Meta sada ima priliku da odgovori komisiji koja mora da završi svoju istragu do marta 2025. godine. Kompanija bi se mogla suočiti s kaznama u visini 10 posto njenih godišnjih globalnih prihoda, koji bi mogli biti i više milijardi eura.

„Pretplata bez oglasa prati uputstva najvišeg suda u Evropi i u skladu je sa DMA“, odgovorila je Meta. „Radujemo se daljem konstruktivnom dijalogu s Evropskom komisijom kako bismo ovu istragu priveli kraju“.

Prema Zakonu o digitalnim tržištima, Facebook, Instagram i njegov oglasni biznis spadaju među 20-ak „osnovnih platformskih usluga“ kojima je potreban najviši nivo kontrole, prenosi Beta.

Izvor: Agencije