Despotoviću pritvor od 30 dana zbog sumnje na terorističko udruživanje

Igor Despotović se sumnjiči da je bio u kontaktu s Milošem Žujovićem koji je u subotu ispred Izraelske ambasade u Beogradu iz samostrijela pogodio policajca.

Zbog napada na policajca u Srbiji je od subote na snazi crveni sigurnosni alarm (AP Photo/Marko Drobnjaković)

Igoru Despotoviću, osumnjičenom za terorističko udruživanje u Srbiji, određen je pritvor do 30 dana, saopćio je Viši sud u Beogradu.

Despotović se sumnjiči da je bio u kontaktu s Milošem Žujovićem koji je u subotu ispred Izraelske ambasade iz samostrijela u vrat pogodio policajca koji je osiguravao objekt.

U samoodbrani, ranjeni policajac savladao je napadača koji je od zadobivenih ozljeda preminuo.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ranije je saopćio da je Despotović već osuđivan za pozivanje na vršenje terorizma.

Zbog napada na policajca u Srbiji je od subote na snazi crveni sigurnosni alarm.

Prema izjavi srbijanskog premijera Miloša Vučevića, crveni sigurnosni alarm na snazi će biti još nekoliko dana jer sigurnosne službe i dalje rade na otkrivanju ekstremističkih ćelija.

‘Obračun s teroristima’

Vučević je izjavio da policija i Bezbjednosno-informativna agencija provode akciju na razbijanju ćelija ekstremnih vjerskih organizacija na teritoriji cijele Srbije.

Vučević je za komercijalnu televiziju Blic rekao da je riječ o više stotina ćelija i da će se država “obračunati sa svim teroristima u skladu sa zakonom”. Premijer je dodao da misli da je riječ o izolovanom slučaju, ali da mora postojati doza opreza.

Rekao je da aktivnosti nisu usmjerene ni protiv koje vjerske ili etničke grupe te da napad nema veze s religijom, već s njenom zloupotrebom.

Izvor: Al Jazeera i agencije