Biden oštro kritizirao Vrhovni sud: U SAD-u nema kraljeva

Vrhovni je sud procijenio kako Trump ne može biti procesuiran za one radnje koje je poduzeo, a koje su bile u skladu s njegovim ustavnim predsjedničkim ovlastima, ali može za svoje privatne poteze.

Joe Biden se u novembru bori za novi mandat, a ponovno mu je protukandidat Donald Trump [Evan Vucci/AP Photo]

Američki predsjednik Joe Biden kritizirao je odluku Vrhovnog suda koji je u ponedjeljak presudio kako bivši predsjednik Donald Trump može uživati imunitet od krivičnog progona za pojedine radnje koje je poduzeo tokom mandata s ciljem poništavanja rezultata predsjedničkih izbora 2020, prenosi Hina.

Vrhovni je sud procijenio kako Trump ne može biti procesuiran za one radnje koje je poduzeo, a koje su bile u skladu s njegovim ustavnim ovlastima kao predsjednika, ali može za svoje privatne poteze, prenosi Reuters.

“Ova je nacija utemeljena na principima kako u Americi nema kraljeva. Ova odluka to iz temelja mijenja. Sada je čovjek koji je poslao rulju na Kapitol suočen s kriminalnom osudom za ono što se dogodilo toga dana. Američki narod zaslužuje odgovor na sudovima prije nadolazećih izbora, a zbog ovakve odluke to je sada vrlo, vrlo malo vjerovatno. Ovo je strašna protuusluga američkom narodu”, oštar je bio Biden u svojoj ocjeni.

Prvi istup nakon debate

Biden (81) se kandidirao za novi četverogodišnji predsjednički mandat na izborima koji će se održati u novembru, a protukandidat će mu, kao i četiri godine ranije, biti Trump.

U svojoj dosadašnjoj kampanji Biden je oštro napadao Trumpa zbog njegove uloge u neredima 6. januara 2021. kada je veliki broj Trumpovih pristalica upao u zgradu Kongresa, vjerujući u Trumpove netačne tvrdnje kako je upravo on pobjednik izbora 2020.

Ovo je prvi Bidenov javni istup nakon prošlosedmične televizijske debate u kojoj je, prema svim ocjenama, ostavio slabiji dojam od Trumpa pa su čak iz njegove Demokratske stranke stigli zahtjevi da odustane od kandidature i mjesto prepusti nekom mlađem.

Izvor: Agencije