Sud u UAE-u aktivistima izrekao doživotne kazne

Amnesty International je pozvao UAE da hitno opozove, kako je naveo, nezakonitu presudu i da sve osuđene pusti na slobodu.

Uprkos tome što su jedna od najbogatijih zemalja na Bliskom istoku i promoviraju visokotehnološke sektore i inovacije, UAE i dalje ograničava političke aktivnosti (Abdulla Al Bedwawi/UAE Presidential Court/Handout via REUTERS/Ilustracija)

Sud u Ujedinjenim Arapskim Emiratima izrekao je doživotne kazne za više od 40 političkih aktivista, nakon što ih je proglasio krivim za “terorizam”.

Državni mediji navode da je Federalni apelacioni sud Abu Dhabija osudio optužene za stvaranje “terorističke organizacije”, prenosi BBC.

Stručnjaci Ujedinjenih naroda i grupe za ljudska prava oštro su kritikovali masovno suđenje, a Human Rights Watch je saopćio da je sudski proces vođen protiv više od 80 ljudi.

Prošlog januara je generalni tužilac UAE-a uputio optužene Federalnom apelacionom sudu Abu Dhabija, a teretili su se da su “formirali tajnu organizaciju u svrhu izvođenja terora i nasilja“ u zemlji.

Prema zvaničnoj novinskoj agenciji VAM, Federalni apelacioni sud Abu Dhabija “osudio je 43 optužena na doživotni zatvor za krivično djelo osnivanja i upravljanja terorističkom organizacijom“.

Osim 43 doživotne kazne, deset optuženih je osuđeno na deset do 15 godina zatvora, jedan optuženi je oslobođen, a 24 predmeta su odbačena.

Većina optuženih je u zatvoru više od jedne decenije jer su zatvoreni u okviru suđenja grupi “UAE 94” 2013. godine, pa su neki već odslužili kazne, saopštio je Amnesty Interntional, prenosi FoNet.

‘Besramna parodija pravde’

Vlasti UAE-a kažu da su najnovije optužbe “materijalno drugačije“ od onih iz 2013. godine, koje nisu uključivale optužbe za finansiranje “terorističke organizacije“.

Reagujući na presude, Amnesty International je pozvao UAE da “hitno opozove ovu nezakonitu presudu” i sve osuđene pusti na slobodu.

„Suđenje je bila besramna parodija pravde i prekršilo je više osnovnih principa, uključujući najvažniji da ne možete dva puta suditi istoj osobi za isto djelo, kao i princip da ne možete retroaktivno kažnjavati ljude na osnovu zakona koji nisu postojali u vrijeme navodnog krivičnog djela“, rekao je Devin Kenney iz Amnestyja.

Uprkos tome što su jedna od najbogatijih zemalja na Bliskom istoku i promoviraju visokotehnološke sektore i inovacije, UAE i dalje ograničava političke aktivnosti.

Federacija sedam država, uključujući Abu Dhabi i Dubai, nema zvaničnu opoziciju i zabranjuje političke stranke.

Izvor: Agencije