SAD najavio raspoređivanje hipersonične rakete u Njemačkoj

Konvencionalno naoružanje će uključivati višenamjenske rakete SM-6, krstareće rakete Tomahawk i hipersonično oružje dugog dometa.

Putin je nedavno u nekoliko navrata upozorio da će na svako novo raspoređivanje američkog oružja u svijetu odgovoriti istom mjerom Kallysta Castillo/Handout via REUTERS

Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke u zajedničkom saopćenju su najavile da će od 2026. godine početi s raspoređivanjem raketa dugog dometa u Njemačkoj.

Kaže se da je to “dio planiranja trajnog stacioniranja tog oružja u budućnosti”.

Kada budu potpuno razvijene, ove jedinice konvencionalnog naoružanja će uključivati višenamjenske rakete SM-6, krstareće rakete Tomahawk i hipersonično oružje koje ima znatno veći domet od onog koje je trenutno raspoređeno u Evropi, navodi se u saopćenju, prenosi FoNet, pozivajući se na CNN.

Putinove prijetnje

Dodaje se da će raspoređivanje tog naprednog oružja pokazati posvećenost SAD-a NATO-u i njihov doprinos “evropskim integrisanim kapacitetima odvraćanja”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je u nekoliko navrata upozorio da će na svako novo raspoređivanje američkog oružja u svijetu odgovoriti istom mjerom, postavljanjem naoružanja na izabrnim lokacijama.

Izvor: Agencije