Orban informirao lidere EU-a o razgovoru s Putinom

Orban je negirao da je tokom posjete Moskvi iznosio bilo kakvo mišljenje u ime Evropskog vijeća ili Evropske unije.

Orban je naveo da, prema Putinovim riječima, vrijeme nije na strani Ukrajine, već na strani ruskih snaga (REUTERS/Evgenia Novozhenina)

Premijer Mađarske Viktor Orban pismom je obavijestio predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela i druge lidere Evropske unije o razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i o tome šta bi trebali biti naredni koraci Unije, kada je riječ o ratu u Ukrajini.

U pismu upućenom 5. jula, u koje je Politico imao uvid, Orban je naveo da, prema Putinovim riječima, “vrijeme nije na strani Ukrajine, već na strani ruskih snaga“.

Orban, koji je negirao da je tokom posjete Moskvi iznosio “bilo kakvo mišljenje u ime Evropskog vijeća ili Evropske unije“, naveo je da “ruska strana procjenjuje mjesečne gubitke ukrajinske vojske na 40.000 do 50.000 vojnika“, ali ne govori o svojim gubicima.

Dodao je da je Moskva “spremna razmotriti svaki prijedlog o prekidu vatre, koji ne služi skrivenom premještanju i reorganizaciji ukrajinskih snaga“, ne objašnjavajući detaljnije šta je Putin mislio pod tim.

U Orbanovom izvještaju o sastanku se ističe kako je Putinu rekao da “mnogi smatraju da je u interesu Evrope da se što prije vrati u period ekonomskog rasta zasnovanog na trajnom miru“.

“Šansa za mir, međutim, umanjuje činjenica da su diplomatski kanali blokirani i da nema direktnog dijaloga između strana koje imaju vodeću ulogu u stvaranju uslova za mir”, napisao je Orban, dodavši da je EU uglavnom prekinula komunikaciju s Moskvom usljed poplave sankcija koje je uvela Rusiji nakon invazije, prenosi FoNet.

‘Evropa treba preuzeti vodstvo’

Orban je ukazao kako vjeruje da su prekid vatre i mirovni pregovori i dalje mogući i upozorio “da ćemo u naredna dva mjeseca vidjeti dramatičnije gubitke i razvoj situacije na linijama fronta nego ikada ranije“, ukoliko rat ne bude zaustavljen.

Njegov stav je da bi Evropa trebala preuzeti vodstvo u pokušajima da se dođe do mira u Ukrajini, s obzirom na to da je SAD sve manje u stanju da to radi kako se približavaju predsjednički izbori u novembru.

“Političko vodstvo SAD-a je ograničeno zbog tekuće izborne kampanje i zbog toga ne možemo očekivati da takav prijedlog dođe iz Amerike u narednim mjesecima. U duhu evropske strateške autonomije trebali bismo razmotriti pokretanje evropske inicijative”, napisao je Orban.

Na kraju pisma Orban je poručio da će sljedeće sedmice nastaviti razgovore u cilju razjašnjavanja mogućnosti za uspostavljanje mira.

Izvor: Agencije