Bivši zaposlenici Twittera neće dobiti otpremnine, sud presudio u korist Muska

Twitterov plan podrazumijevao je da otpušteni dobiju plate za dva do šest mjeseci te za jednu sedmicu po svakoj godini zaposlenja.

Musk je trebao bivšim radnicima isplatiti više od pola milijarde dolara otpremnina (Reuters)

Američki sud odbacio je tužbu prema kojoj je Elon Musk trebao isplatiti najmanje 500 miliona dolara otpremnine hiljadama zaposlenih na Twitteru, koje je masovno otpuštao nakon što je kupio kompaniju sada poznatu kao X.

Okružna sutkinja u San Franciscu Trina Thompson presudila je da nema nadležnost, prema Saveznom zakonu o osiguranju prihoda zaposlenih pri odlasku u penziju (Employee Retirement Income Security Act), koji regulira planove beneficija jer ne pokriva potraživanja bivših zaposlenih, prenio je Reuters.

Agencija napominje da je ovo jedan od mnogih slučajeva u kojima se optužuje Musk da je pogazio obećanja bivšim zaposlenima na Twitteru, nakon što je kupio kompaniju za 44 milijarde dolara u oktobru 2022.

Najbogatiji na svijetu

Prema tužbi, Twitterov plan otpremnina podrazumijevao je da zaposleni, koji su ostali bez posla poslije kupovine društvene platforme, dobiju platu za dva do šest mjeseci te platu za jednu sedmicu po svakoj godini zaposlenja, ukoliko su i otpušteni. Umjesto toga, Musk je otpuštenima ponudio plate samo za jedan mjesec kao otpremninu, bez ikakvih beneficija.

Advokatska kancelarija Sanford, koja zastupa bivše zaposlene, navela je da je razočarana i da razmatra pravne mogućnosti.

Osim platforme X Musk, također, vodi kompaniju za proizvodnju električnih automobila Tesla i najbogatija je osoba na svijetu, prema magazinu Forbes.

Izvor: Agencije