Al-Khater: Stvoriti svijet u kojem možemo živjeti u miru

Svakodnevno smo svjedoci brutalnog rata u kojem su većina žrtava nedužne žene i djeca, poručila ministrica Lolwah Rashid al-Khater.

Lolwah Rashid al-Khater, državna ministrica za međunarodnu saradnju pri Ministarstvu vanjskih poslova Države Katara, zajedno s delegacijom prisustvuje danas u Potočarima (Ambasada Države Katar u BiH/Fena)

Lolwah Rashid al-Khater, državna ministrica za međunarodnu saradnju pri Ministarstvu vanjskih poslova Države Katar, zajedno s delegacijom prisustvovala je danas u Potočarima obilježavanju 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica i ukopu identificiranih žrtava iz jula 1995. godine, javlja Fena.

Visoka katarska zvaničnica je uoči obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici uputila snažne poruke. Obraćajući se 10. jula na seminaru “Od Balkana do Gaze: kritička analiza genocida” u Narodnom pozorištu u Sarajevu, koji su zajednički organizirali Centar za napredne studije (CNS), Islam and Muslims Initiative (IMI) te Al Jazeera Balkans, ministrica Al-Khatar je poručila kako moramo zajedno reći “nikad više” te osigurati svijet u kojem možemo živjeti u miru.

“Danas smo se ovdje okupili da razmislimo o užasima prošlosti. I ukazali na bolne paralele koje ponovno izbijaju na površinu. Nažalost, danas će naši cijenjeni govornici raspravljati o zamršenoj usporedbi između genocida u Srebrenici, opsade Sarajeva i užasavajućeg genocida koji se, nažalost, dešava u Gazi, rastućem valu islamofobije širom svijeta i govora mržnje općenito”, istakla je, uz ostalo, ministrica Al-Khater u svom uvodnom govoru.

Dodala je kako nam je historija pokazala da postoje razorne posljedice dehumanizacije i demonizacije ljudi.

Svijet zatvarao oči pred zločinima

“Kao što se osvjedočilo pod fašizmom, naprimjer, u nacističkoj Njemačkoj koja je imala za cilj targetiranje i uništavanje jevrejskih zajednica. Nakon Drugog svjetskog rata, svijet je ujedinjen pod obećavajućim zavjetom ‘nikada više’. To obećanje je trebalo omogućiti sigurniji svijet za sve ljude, rase, vjere, zajednice”, poručila je.

Ipak, kako je dodala, naše kolektivno sjećanje na zločine 20. stoljeća govori da je slobodni svijet uvijek iznova zatvarao oči pred gnusnim zločinima.

“U maju 2024. godine Ujedinjene nacije (UN) izglasale su proglašenje 11. jula za Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine. Tom odlukom ustanovljen je Međunarodni dan promišljanja i obilježavanja ovog tragičnog događaja. U masakru koji se dogodio u julu 1995. godine, sistematski je ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka. Ovaj zločin, prepoznat kao najgori masakr u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, bio je jasan podsjetnik na neuspjeh svijeta da intervenira i zaštiti nedužne civile. Uprkos tome što su Ujedinjene nacije uspostavile ‘sigurna područja’, međunarodna zajednica nije bila u stanju spriječiti brutalna ubistva i masovno raseljavanje hiljada ljudi. Godine 2007. Međunarodni sud pravde (ICJ) presudio je da je taj genocid doista počinjen u Srebrenici”,navela je Al-Khater.

Nadalje, ministrica Al-Khater je poručila da danas, kada obilježavamo genocid nad mladićima i dječacima u Srebrenici, svjedoci smo još jednog genocida, onog koji se dešava u Gazi.

Izraelski vojnici u Gazi pljačkali i uništavali bolnice

“Svakodnevno smo svjedoci brutalnog rata u kojem su većina žrtava nedužne žene i djeca, a rekla bih i nedužni muškarci. Neshvatljivo je da u 21. stoljeću prosvijećeni svijet podržava takve zločine i pušta ih bez kontrole. Dame i gospodo, ono što je zaista nezamislivo jeste genocidno ponašanje koje provode vojne snage angažirane u ovim sukobima s namjerom da se u cijelosti, ili djelomično, uništi jedna nacionalna, etnička, rasna ili vjerska skupina. Kršenja ljudskih prava koja su počinjena u Bosni i Gazi imaju uznemirujuću sličnost. U obje situacije, civili su iskusili, a u slučaju Gaze i dalje trpe, ozbiljna kršenja ljudskih prava, uključujući neselektivno granatiranje, snajpersko djelovanje, rušenje i uništavanje vjerskih i civilnih objekata. Tokom ovih zastrašujućih vojnih pohoda čitave regije su izolirane, sprečavajući ljude da bilo gdje potraže sigurno utočište. Masovne grobnice su, također, česta činjenica”, upozorila je.

Također, podsjetila je kako su izraelski vojnici u Gazi opljačkali i uništili bolnice Al-Shifa i Nasser, ostavljajući iza sebe stotine raspadnutih tijela u krugu bolnice.

“Slično, Bosna je vidjela masovne grobnice otkrivene širom zemlje. U oba rata izgladnjivanje je korišteno kao ratno oružje, prekidajući osnovne opskrbe i blokirajući humanitarnu pomoć kako bi se stvorili nepodnošljivi uvjeti. U Bosni i Gazi humanitarni radnici su bili namjerno ciljani, onemogućavajući ključnu pomoć i humanitarni pristup civilnom stanovništvu. Dehumanizacija i demonizacija uobičajene su taktike za izazivanje duboko ukorijenjene mržnje i poricanja postojanja zajednice. Nikada ne smijemo dopustiti ugrožavanje bilo koje zajednice, niti tolerirati bilo kakav oblik fobije prema bilo kojoj skupini. Ponovno smo vidjeli kako to dovodi do strašnih zločina”, navela je Al-Khater.

Umjesto što desetljećima čekamo da shvatimo pogreške koje se čine, ministrica Al-Khater pozvala je na zaštitu ljudi od novih stradanja i genocida, jer naša ljudskost ne može ignorirati patnje tolikih nevinih, saopćeno je iz Ambasade Države Katar u BiH.

Izvor: Agencije