Žene u crnom pozvale vlasti u Srbiji da prekinu sa negiranjem genocida u Srebrenici

“Žene u crnom” pozvale su da se prizna genocid u Srebrenici, prvenstveno kao poštovanje dostojanstva žrtava, ali i kao šansa za pridruživanje Srbije zajednici demokratskih zemalja Evrope i svijeta.

U Beogradu je izvedena i scenska akcija "Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici" (Filip Stevanović/Anadolija)

Povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici, nevladina organizacija Žene u crnom organizovala je stajanje u crnini i šutnju na Trgu Republike u Beogradu, glavnom gradu Srbije, kojeg je obezbjeđivala policija, javlja Anadolija.

Tom prilikom izvedena je i scenska akcija “Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici” uz podršku umjetničkog kolektiva Škart i aktivistkinja i aktivista civilnog društva.

Žene u crnom pozvale su da se prizna genocid u Srebrenici, prvenstveno kao poštovanje dostojanstva žrtava, ali i kao šansa za pridruživanje Srbije zajednici demokratskih zemalja Evrope i svijeta.

Pozvale su i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i sve druge predstavnike države da prestanu sa negiranjem genocida i svih drugih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini i šire.

Pored zahtjeva da se negiranje genocida i drugih ratnih zločina kvalifikuje kao krivično djelo, Žene u crnom su zatražile i da se 11. jul proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Negiranje genocida državna politika

“Umjesto da odmah usvoji Rezoluciju Ujedinjenih nacija kao izuzetnu moralnu i političku šansu za državu i društvo da skine ljagu sa imena Srbije u regiji i svijetu, srpski režim na čelu sa Aleksandrom Vučićem, vodi besomučnu, brutalnu kampanju protiv rezolucije”, navodi se u saopštenju organizacije.

Dodaje se da je u “Srbiji i dalje na djelu ne samo kontinuitet poricanja, već i državna politika negiranja genocida”.

Žene u crnom zahtijevaju i da se uklone murali koji širom Srbije slave ratnog zločinca Ratka Mladića, osuđenog za genocid u Srebrenici i da država Srbija prestane sa politikom izazivanja regionalne nestabilnosti miješanjem u unutrašnja pitanja susjednih država, prije svega Bosne i Hercegovine.

U skladu sa politikom solidarnosti i odgovornosti, Žene u crnom će 11. jula učestvovati u komemoraciji i na dženazi u Potočarima, gdje će, zajedno sa porodicama žrtava srebreničkog genocida, prisustvovati ukopu posmrtnih ostataka žrtava.

Izvor: Agencije