Samit NATO-a: Saveznici šalju F-16 u Ukrajinu

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da će avioni osigurati da se Ukrajina može nastaviti učinkovito braniti od ruske agresije.

Ukrajina će ovog ljeta koristiti operativne borbene avione F-16 (EPA-EFE/ANTONIO PEDRO SANTOS)

Prva pošiljka aviona F-16 već je na putu prema Ukrajini iz Danske i Nizozemske i avioni će ovo ljeto letjeti ukrajinskim nebom, rekao je u srijedu američki državni sekretar Antony Blinken.

Govoreći na događaju na margini samita NATO-a u Washingtonu, Blinken je rekao da će idućih dana biti predstavljen snažan paket pomoći za Ukrajinu koji će izgraditi jasan i snažan most prema članstvu u NATO-u.

“Zadovoljstvo mi je što također mogu objaviti da se u trenutku dok ovo govorimo odvija transfer F-16 aviona iz Danske i Nizozemske”, rekao je.

“I ti će avioni… ovog ljeta letjeti ukrajinskim nebom kako bi osigurali da se Ukrajina može nastaviti učinkovito braniti od ruske agresije.”

Protuzračna odbrana važna za Ukrajinu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je prošle sedmice da tokom ljeta želi udvostručiti kapacitete ukrajinske protuzračne odbrane i da treba još najmanje sedam sistema za protuzračnu odbranu Patriot.

Države članice NATO-a najavile su da će Ukrajini poslati još pet dodatnih sistema Patriot i druge sisteme za protuzračnu odbranu. Na ovom samitu u Washingtonu, na kojem se obilježava 75. godina Saveza, očekuje se da će obećati još pomoći.

U zajedničkom saopćenju čelnika SAD-a, Danske i Nizozemske navodi se da su danska i nizozemska vlada u procesu doniranja aviona F-16 Ukrajini, s podrškom SAD-a.

“Zahvalni smo Belgiji i Norveškoj što su obećale dodatne avione i drugim članicama Koalicije za zračne snage na njihovoj podršci”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Al Jazeera