Demokrate raspravljaju o Bidenovoj sposobnosti, sve više poziva da odustane od utrke

Razgovori iza zatvorenih vrata naglašavaju stranačke podjele o Bidenovim izbornim šansama protiv Donalda Trumpa.

Biden se suočava s pitanjima o svojoj fizičkoj i mentalnoj sposobnosti za dužnost [Manuel Balce Ceneta/AP Photo]

Zastupnici Demokratske stranke sastali su se privatno kako bi razgovarali o krizi zbog pokušaja reizbora predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena, dok su pitanja i dalje usmjerena na njegovu fizičku i mentalnu sposobnost.

Razgovori iza zatvorenih vrata u utorak istakli su podjele unutar stranke o Bidenovim mogućnostima izbora nakon njegovog katastrofalnog prošlomjesečnog nastupa u debati protiv republikanskog protukandidata Donalda Trumpa.

Obraćajući se novinarima prije i nakon sastanka, istaknute demokrate, uključujući vođu većine u Senatu Chucka Schumera, ponovili su svoju podršku Bidenu.

“Ja sam s Joeom”, ponavljao je Schumer, odgovarajući na pitanja o Bidenovoj sposobnosti za dužnost.

“Idemo s Bidenom”, rekao je novinarima Jim Clyburn iz Južne Karoline.

Iako su razgovori ukazivali na mogućnost masovne pobune protiv Bidenove kandidature, barem za sada, nisu uspjeli predstaviti ujedinjeni front.

Poziva za povlačenje

Dick Durbin iz Illinoisa rekao je da “još treba vidjeti” hoće li Biden ostati na listi.

Upitan jesu li sve demokrate na istoj strani, Steve Cohen iz Tennesseeja je rekao: “Nismo čak ni u istoj knjizi.”

Nekoliko sati nakon razgovora Mikie Sherrill, demokratska zastupnica iz New Jerseyja, postala je sedmi izabrani demokrata koji je javno pozvao Bidena da odustane od utrke.

“Znam da su predsjednik Biden i njegov tim bili pravi javni službenici i da su zemlju i najbolje interese demokratije stavili na prvo mjesto u svojim razmatranjima”, rekla je Sherrill.

“I, s obzirom na to da znam kako je predsjedniku Bidenu veoma stalo do budućnosti naše zemlje, tražim da izjavi da se neće kandidirati za ponovni izbor i da će nam pomoći u vođenju procesa prema novom kandidatu.”

Iako nije pozvala Bidena da se povuče Lori Trahan, predstavnica Zastupničkog doma iz Massachusettsa, rekla je da “ništa što se dogodilo u proteklih 12 dana ne sugerira” da birači vide Bidena kao najboljeg kandidata za pobjedu nad Trumpom.

“Drugo Trumpovo predsjedništvo nanijet će nepopravljivu štetu ženama i našoj zemlji, a predsjednik Biden mora hitno djelovati kako bi vratio povjerenje Amerikanaca kako bismo pobijedili u novembru”, rekla je Trahan.

Težak put do reizbora

Biden (81) nastoji učvrstiti podršku unutar svoje stranke otkako je njegov neuspješan nastup u debati 27. juna ponovno pokrenuo dugogodišnju zabrinutost zbog njegovih godina i zdravlja.

U ponedjeljak je Biden u pismu demokratama iz Kongresa rekao da je “čvrsto opredijeljen da ostane u ovoj utrci, da ovu utrku vodi do kraja i da pobijedi Donalda Trumpa”.

“Čuo sam zabrinutosti koje ljudi imaju – njihove dobronamjerne strahove i brige o tome što je na kocki na ovim izborima”, rekao je Biden.

“Na sve ovo mogu odgovoriti tako što ću jasno i nedvosmisleno reći da se ne bih ponovno kandidirao da ne vjerujem da sam najbolja osoba za pobjedu nad Donaldom Trumpom 2024.”

Pred Bidenom je težak put do reizbora, a nedavna istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je Trump u vodstvu i na nacionalnom nivou i u državama koje će odlučiti o konačnom ishodu.

U utorak je nestranački Cook Political Report prebacio Arizonu, Georgiju i Nevadu s “neodlučne” na “blago republikanske”.

U anketi Reutersa i Ipsosa, objavljenoj prošle sedmice, 59 posto registriranih demokratskih glasača reklo je da je Biden prestar za dužnost, dok je svaki treći rekao da bi trebao odustati od utrke.

Ako bi se Biden povukao, to bi utrku bacilo na nepoznat teritorij.

Sezona primarnih predsjedničkih izbora u SAD-u, kada članovi stranke obično glasaju za svog kandidata, već je završila, iako stranački kandidat neće biti određen do Nacionalne konvencije Demokratske stranke sljedeći mjesec.

Budući da je Biden osvojio gotovo sve delegate u stranci, malo je vjerovatno da bi mogao biti prisiljen odstupiti protiv svoje volje.

Potpredsjednicu Kamalu Harris mnogi smatraju najizglednijom zamjenom ukoliko Biden odustane, iako u anketama nije prošla mnogo bolje protiv Trumpa.

Izvor: Al Jazeera i agencije