‘The National Interest’: Amerika je najveći gubitnik u debati Biden-Trump

Američki politički analitičar piše kako su SAD i građani koji imaju pravo glasa najveći gubitnici u debati koja se vodila između Joea Bidena i Donalda Trumpa.

Analitičar Robert Merry: Biden pokazivao znakove demencije, a Trump ne ulijeva povjerenje (REUTERS/Brian Snyder)

Američki politički analitičar piše kako su Sjedinjene Američke Države (SAD) i građani koji imaju pravo glasa najveći gubitnici u debati koja se vodila u zoru prošlog petka između predsjednika Joea Bidena i njegovog rivala na predstojećim predsjedničkim izborima ₋ Donalda Trumpa.

Dodao je da su se pristalice Demokratske stranke uspaničile nakon Bidenovog nastupa u debati. Nije krio tugu zbog znakova demencije koji su se, u što nema nikakve sumnje, povremeno pojavljivali tokom njihovog verbalnog okršaja.

S druge strane, ni Trump nije bio pošteđen kritika koje mu je uputio američki analitičar Robert W. Merry u svom članku u časopisu The National Interest, iako je priznao da bi se pretpostavljeni republikanski kandidat za predsjedničke izbore u SAD-u, zakazane za 5. novembar, mogao smatrati pobjednikom u debati, ali da to nije pobjeda koja ulijeva povjerenje u budućnost.

Panika među demokratama

Međutim, autor smatra da to ne znači da je Biden odustao od svih šansi da pobijedi Trumpa na predstojećim izborima, izražavajući uvjerenje da ono što se dogodilo u debati, možda, neće u potpunosti opravdati paniku među demokratama.

Merry je u svom članku podržao izjave bivše senatorke Demokratske stranke Claire McCaskill, a to je da je Biden trebao postići jednu stvar ₋ uvjeriti Amerikance da je sposoban obavljati svoje dužnosti predsjednika u svojim godinama, u čemu nije uspio”.

Trump je, također, trebao postići nešto, a to je dokazati kako je u stanju proširiti svoju bazu podrške, pridobivajući na svoju stranu nezavisne i neodlučne birače, smatra politički analitičar. Dodaje kako nema dokaza da je to učinio, jer je njegov debatni nastup “u najboljem slučaju bio osrednji”.

Vraćanje na početak

Ako čelnici Demokratske stranke ne budu u stanju uvjeriti Bidena da se povuče iz utrke, iako su male šanse za takvu mogućnost, prema predviđanjima autora, Amerika će se vratiti na početak, jer se dva kandidata “sa svim svojim manama” bore za predsjednika zemlje. Merry je dodao da, osim ako se ne dogodi neki dramatičan i neočekivan razvoj događaja, bilo koji od njih dvojice bi mogao pobijediti.

Na osnovu toga, autor debatu ne vidi kao odlučujuću prekretnicu, kao što to zamišljaju mnogi političari i kritičari različitih političkih usmjerenja.

Prema mišljenju autora članka, Bidenov nastup nije bio “katastrofalan” kao što su sugerirale rane analize. Iako ne potcjenjuje Bidenove omaške i posrtaje, smatra da je predsjednik izdržao u debati koja je bila obilježena žestokom konkurencijom.

Osnovna slabost

Autor nije krio da naginje demokratskom kandidatu, što je postalo jasno kada je rekao da Trump i dalje politički pati od fundamentalne slabosti, a to je njegova nesposobnost da komunicira s Amerikancima koji ne nose kape sa sloganom njegove kampanje ”Učinimo Ameriku ponovo velikom” (Make America Great Again).

U nedostatku takve sposobnosti čini se da Trump nije u stanju graditi na svojoj čvrstoj i nepokolebljivoj bazi podrške. Ta baza je uvijek stajala uz njega u trenucima trijumfa i poraza gotovo cijelu deceniju, kaže Merry.

Nate Silver, politički komentator i analitičar anketa, napisao je da predsjednik koji traži drugi mandat vjerovatno neće uspjeti osim ako ne postigne rejting od najmanje 49 posto u vrijeme izbora, prenosi članak u listu The National Interest.

Komentirajući Silverove zaključke, Merry kaže da na osnovu toga možemo otkriti da je Trumpova nesposobnost da gradi na svojoj političkoj bazi bila ključni faktor u neuspjehu njegovog pokušaja da bude ponovno izabran 2020. godine.

Građanski narativi

Dalje je rekao da je Trumpova druga slabost to što mu nedostaje vokabular i način razmišljanja koji je neophodan za izgradnju građanskih narativa koji zaokupljaju maštu birača koji mu nisu izuzetno lojalni. Kao primjer za to, Merry je naveo Trumpov odgovor na pitanje voditeljice debate Dane Bash o tome da li bi prihvatio uslove ruskog predsjednika Vladimira Putina za ulazak u pregovore o statusu Ukrajine.

Autor članka je objasnio da je Trump odgovorio, ignorirajući pitanje u početku, da američki veterani i vojnici ”ne mogu podnijeti ovog čovjeka”, aludirajući time na Bidena. Kada je konačno želio odgovoriti na pitanje, ”propustio je odličan priliku” da istakne svoje otvoreno protivljenje umiješanosti Sjedinjenih Američkih Država u beskonačne ratove i za njihovo ”pogrešno” miješanje u međunarodne sukobe.

Trumpov nedostatak intelektualne strogosti i koherentnosti u njegovoj retorici ogleda se, prema Merryju, u njegovom odgovoru na pitanje o nacionalnom dugu Sjedinjenih Američkih Država. Ne osvrćući se na ovo pitanje, održao je govor o toku svijesti koji više pristaje modernističkom književnom simpoziju nego predsjedničkoj debati, kako je navedeno u članku.

Izvor: Agencije