Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine: Na listi 20.000 proizvoda

Predviđeno je da će prvog dana stupanja sporazuma na snagu 60 posto robe biti oslobođeno carina, u narednih pet do deset godina još 30 posto, dok će najosjetljiviji proizvodi biti i dalje zaštićeni.

Osim Srbije, Sporazum o slobodnoj trgovini s Kinom u Evropi imaju još samo Švicarska i Gruzija (Marko Đurica / Reuters)

Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, koji je stupio na snagu prvog dana jula i kojim je obuhvaćeno gotovo 20.000 proizvoda, omogućit će srbijanskim proizvođačima preferencijalni pristup na tržište od 1,4 milijarde stanovnika, što bi, prema prognozama ekonomista, trebalo povećati izvoz u tu zemlju, a kompanije uključiti u kineske globalne lance snabdijevanja.

Sporazum, kojim je obuhvaćeno 10.412 srbijanskih proizvoda (tarifnih pozicija) i 8.930 kineskih, potpisali su prošlog oktobra u Pekingu ministri trgovine Srbije i Kine Tomislav Momirović i Wang Wentao, podsjeća Beta.

Predviđeno je da će prvog dana stupanja sporazuma na snagu 60 posto robe biti oslobođeno carina, u narednih pet do deset godina još 30 posto, dok će najosjetljiviji proizvodi, prije svega poljoprivredni, biti i dalje zaštićeni.

Roba koja će biti oslobođena carina za pet godina do tada će godišnje imati umanjenu carinu za 20 posto, dok će roba koja će biti bez carina za deset godina do tada godišnje imati smanjenje carina za deset procenata.

 

Od 1. jula bez carine iz Srbije u Kinu, među ostalim, moći će se izvesti svježe voće i povrće, farmaceutski proizvodi, proizvodi hemijske i mašinske industrije.

Kompanije koje koriste pogodnosti predviđene Sporazumom moraju dokazati kako je više od 50 posto vrijednosti svakog proizvoda koji se izvozi nastalo u matičnoj državi.

Kina se nalazi među najznačajnijim ekonomskim partnerima Srbije i najvećim investitorima u srbijansku privredu, koja je od 2014. do 2023. godine iznosila više od 5,5 milijardi eura, što je u tom periodu činilo 17,5 posto svih investicija.

Vanjskotrgovinska razmjena Srbije i Kine je prošle godine bila 6,09 milijardi dolara, od čega je 1,2 milijarde činio izvoz iz Srbije.

Iz Srbije u Kinu bakar, u suprotnom smjeru kotlovi

Prema podacima Privredne komore Srbije, na listi pet glavnih izvoznih proizvoda iz Srbije u Kinu bili su rude bakra i koncentrati, katode, obrađeno drvo bukve, potom smrznuto goveđe meso i motori.

Istovremeno, prvi na listi kineskih proizvoda po vrijednosti uvoza u Srbiju bili su kotlovi, pametni telefoni, portabl mašine, uređaji za klimatizaciju i obojeni lim.

U Srbiji posluje 1.560 privrednih društava s većinskim kineskim kapitalom i u njima je angažirano gotovo 20.600 radnika, a gotovo trećina stranih investicija u Srbiji prošle godine stigla je iz Kine.

Osim Srbije, Sporazum o slobodnoj trgovini s Kinom u Evropi imaju još samo Švicarska i Gruzija.

Izvor: Agencije