Presudom potvrđeno da je ‘Bolero’ napisao samo Ravel

Francuski sud je odbacio tvrdnje da je ‘Bolero’ zajednički rad Ravela sa slavnim ruskim scenografom Benoisom, čime to djelo posljedično ostaje u javnom vlasništvu.

Ravelov Bolero premijerno je prikazan u Pariškoj operi 1928. godine, gdje je odmah postao senzacija (Fethi Belaid / AFP)

Sud u Francuskoj presudio je da je Bolero, jedno od najpoznatijih djela klasične muzike na svijetu, napisao samo Maurice Ravel, što je odluka s velikim financijskim posljedicama.

Sud u Nanterreu, nedaleko Pariza, odbacio je tvrdnje da je Bolero zajednički rad Ravela sa slavnim ruskim scenografom Alexandreom Benoisom, prenosi AFP. Rad „posljedično ostaje u javnom vlasništvu“, objavio je sud.

Ravelov Bolero premijerno je izveden u Pariškoj operi 1928. godine, gdje je odmah postao senzacija. Ravel je umro 10 godina kasnije, a njegovi nasljednici zaradili su milione dolara sve dok autorska prava na djelo nisu istekla 2016. i prešla u javno vlasništvo.

U Francuskoj autorska prava traju 70 godina nakon smrti kompozitora, iako je dodano još godina kako bi se nadoknadili gubici tokom Drugog svjetskog rata.

Prava donosila ‘milione i milione eura’ svake godine

Međutim, nasljednici Benoisa, scenografa koji je radio na originalnoj izvedbi Bolera, insistirali su na tome da je on trebao biti priznat kao koautor i zahtijevali su dio prihoda. Budući da je Benois umro 1960. godine, Bolero bi opet bio pod autorskim pravima do 2039.

„Muzika za Bolero komponirana je posebno za balet i ne treba je smatrati samostalnim djelom orkestralne muzike“, tvrdio je ranije advokat Benoisove ostavštine na sudu, prilažući razne dokumente koji ga navode kao koautora glazbe.

S druge strane je francusko Društvo autora, kompozitora i muzičkih izdavača (Sacem) reklo da se ta tvrdnja temelji na „historijskoj fikciji“. Sacem ukazuje na službenu izjavu koju je Ravel potpisao 1929. godine i u kojoj se on identificira kao jedini autor.

Sacemovi advokati rekli su da su prava nekada donosila „milione i milione eura“ svake godine, iako je to između 2011. i 2016. godine palo na „samo“ 135.000 eura godišnje, prenosi Hina.

Izvor: Agencije