Preminuo albanski književnik Ismail Kadare

Ismail Kadare je postao međunarodno poznat poslije objavljivanja djela ‘General mrtve vojske’ 1963. godine kada je Albanijom vladao komunistički diktator Enver Hoxha.

Kadare je dobitnik brojnih međunarodnih nagrada, a djela su mu prevedena na 45 jezika (Adnan Beci / AFP)

Albanski književnik Ismail Kadare preminuo je u 89. godini, potvrdili su izdavačka kuća Onufri i bolnica u kojoj su mu pokušali spasiti život.

Kadare je umro od srčanog udara, objavila je bolnica u Tirani, u koju je dovezen bez znakova života. Ljekari su pokušali reanimaciju, ali je preminuo u 08:40 po lokalnom vremenu, javio je AFP.

Kadare je postao međunarodno poznat poslije objavljivanja djela General mrtve vojske 1963. godine kada je Albanijom i dalje vladala komunistička vlada pokojnog diktatora Envera Hoxhe.

Pobjegao je iz Albanije u Francusku 1990. godine, samo nekoliko mjeseci prije pada komunističkog režima nakon studentskih protesta prethodnog decembra. Živio je u Parizu i tek nedavno se vratio u Tiranu.

Osim spomenutog djela, autor je romana Slomljeni april, Hronika u kamenu i Zamak te mnogih drugih. Jedan je od najpopularnijih književnika iz Albanije više od 60 godina.

‘Književnost je bila smisao mog života’

Sarkastični etnograf, pisac koji smjenjuje groteskno i epsko, Kadare je istraživao mitove i historiju svoje zemlje da bi secirao mehanizme univerzalnog zla – totalitarizma, piše agencija AFP, podsjećajući da je Albanija decenijama živjela pod diktaturom, jednom od najzatvorenijih na svijetu.

„Komunistički pakao, kao i svaki drugi je zagušujući“, rekao je Kadare u jednom od svojih posljednjih intervjua. „No, u književnosti se to pretvara u snagu života, snagu koja ti pomaže da preživiš, da pobijediš diktaturu uzdignute glave“.

„Književnost mi je dala sve ono što imam danas, bila je smisao mog života, dala mi je hrabrost da pružim otpor, sreću i nadu da sve prevaziđem“, rekao je Kadare u razgovoru, vođenom u njegovoj kući u Tirani, glavnom gradu Albanije.

Kadare je dobitnik brojnih međunarodnih nagrada za svoja djela koja uključuju više od 80 romana, pozorišnih komada, scenarija, pjesama, eseja. Djela su mu prevedena na 45 jezika. U nekoliko navrata se spominjao kao mogući kandidat za Nobelovu nagradu za književnost, prenosi Beta.

Izvor: Agencije