Porodica savjetuje Bidenu da ostane u američkoj predsjedničkoj utrci

Prva dama Jill Biden i sin Hunter među najvatrenijim su pristalicama uprkos prošlosedmičnoj katastrofi u debati.

Bidena članovi porodice pozivaju da ostane u utrci za predsjednika [Evan Vucci/AP]

Predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Joeu Biden porodica savjetuje da ostane u utrci za drugi mandat uprkos katastrofalnom učinku u raspravi, dok su neki članovi porodice kritizirali njegovo osoblje zbog slabe pripreme za prošlosedmično sučeljavanje s protukandidatom Donaldom Trumpom.

Biden je nedjelju proveo u Camp Davidu, predsjedničkom utočištu u Marylandu, s prvom damom Jill Biden, djecom i unucima.

Iako je putovanje prethodno bilo planirano za snimanje s fotografkinjom Annie Leibovitz za nadolazeću nacionalnu konvenciju Demokratske stranke, također je poslužilo raspravi i pokušaju ‘smanjenja’ tjeskobe nakon lošeg nastupa u debati u četvrtak.

Iako je njegova porodica bila svjesna koliko se 81-godišnjak loše pokazao protiv Trumpa, također misle da je on i dalje najbolja osoba koja može pobijediti republikanca i da je sposoban obavljati posao predsjednika još četiri godine, objavila je agencija Associated Press, pozivajući se na osobe koje su zamolile da ostanu anonimne jer nisu ovlaštene javno govoriti o internim raspravama.

Jill Biden i njegov sin Hunter, ljudi koje najviše sluša na svijetu, bili su među najglasnijim pristalicama, dodaje AP.

New York Times je, citirajući ljude bliske situaciji, također rekao da Bidena porodica poziva da ostane u utrci i nastavi se boriti. List navodi da su neki članovi porodice privatno izrazili ogorčenje zbog toga kako ga je njegovo osoblje pripremilo za događaj u četvrtak navečer.

Pozivi Bidenu da odstupi nastavili su se od četvrtka kada je predsjednik izgledao hrapavo, stišavao se i povremeno davao zamršene odgovore.

Biden sa suprugom u kampanji u Sjevernoj Karolini [Elizabeth Frantz/Reuters]

Prema anketi CBS Newsa provedenoj u dva dana nakon rasprave, gotovo tri četvrtine registriranih glasača u SAD-u sada vjeruje da se Biden ne bi trebao kandidirati za predsjednika, uključujući 46 posto demokrata.

“Nesretna je istina da bi se Biden trebao povući iz utrke, za dobrobit nacije kojoj je tako divno služio pola stoljeća”, objavio je Atlanta Journal-Constitution u uvodniku u nedjelju. “Predsjedniku Bidenu sada je nužna mirovina.”

Dan nakon rasprave uredništvo New York Timesa je, također, pozvalo Bidena da se povuče.

Predsjednički rekord

Predsjednik je pojačao kampanju nakon televizijske debate. U petak je održao vatreni govor u kampanji u Sjevernoj Karolini, u kojem je obećao da će se nastaviti boriti, prije nego što je otišao na još šest izbornih događaja u četiri različite države.

Bidenova kampanja je objavila da je od rasprave prikupila 33 miliona dolara, uključujući 26 miliona dolara od lokalnih donatora.

Nijedna glavna stranačka osoba nije prekinula podršku kako bi pozvala Bidena da odstupi, a istaknuti demokrati, uključujući bivše predsjednike Baracka Obamu i Billa Clintona, izrazili su punu podršku. Istaknuti članovi stranke nastavili su govoriti u korist Bidena dok se sastao sa svojom porodicom.

“Ne vjerujem da će Joe Biden imati problema s vođenjem iduće četiri godine”, rekao je James Clyburn, demokrat iz Južne Karoline i njegov bliski saveznik. “Joe Biden bi trebao nastaviti utrku prema svom cilju.”

Raphael Warnock je, također, podržao Bidena.

“Događaju se loše debate”, rekao je za NBC-jev program Meet the Press. “Pitanje je: ‘Za koga se Donald Trump ikada pojavio osim za sebe i ljude poput njega?’ Ja sam s Joeom Bidenom i naš je zadatak osigurati da on ostvari cilj u novembru.”

Warnock je, poput Clyburna i drugih, istaknuo mnoge laži 77-godišnjeg Trumpa tokom rasprave, uključujući i one o napadu Trumpovih pristalica na Kapitol 6. januara 2021, imigraciji i ishodu izbora 2020.

“Kad god je otvorio usta, lagao je”, rekao je Warnock o Trumpu, koji je u maju osuđen po sve 34 tačke u krivičnom suđenju zbog isplata tajnog novca zvijezdi filmova za odrasle Stormy Daniels.

Bidenova supruga Jill vjeruje da on ima ono što je potrebno da drugi put osvoji predsjedničku dužnost i učinkovito vlada [Evan Vucci/AP Photo]

Ipak, drugi su demokrati držali otvorenom mogućnost izbora drugog predsjedničkog kandidata. U ovom trenutku procesa delegata to bi vjerovatno značilo da Biden mora odlučiti odustati.

Zastupnik Jamie Raskin, istaknuti demokrat u Kongresu, rekao je za MSNBC da se unutar stranke vode “vrlo pošteni, ozbiljni i rigorozni razgovori”.

“Bilo da je on kandidat ili neko drugi, on će biti glavni govornik na našoj konvenciji. On će biti figura oko koje ćemo se okupiti kako bismo krenuli naprijed”, rekao je Raskin.

Bivši senator Iowe Tom Harkin, koji je više od dva desetljeća služio s Bidenom u Senatu, nazvao je raspravu “katastrofom od koje se Biden ne može oporaviti”.

Harkin je predložio da bi demokratski senatori u ključnim utrkama i, “možda, svi sadašnji demokratski senatori trebali napisati pismo Bidenu, tražeći od njega da pusti svoje delegate i odstupi kako bi konvencija mogla izabrati novog kandidata”, navodi se u e-poruci pristalicama koju je dobio AP.

Prvi put je spomenut u subotnjoj kolumni novinarke iz Julie Gammack u Iowa Potlucku.

“Ovo je opasno vrijeme i važnije je od ega ili želje Joea Bidena da ostane predsjednik”, zaključio je Harkin.

Izvor: Agencije