Dodik nakon žrijeba ostao bez delegata u Domu naroda BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine žrijebom je izabrala Nenada Vukovića za petog delegata u Klubu srpskog naroda u Domu naroda BiH, koji dolazi iz entiteta Republika Srpska.

Politička stranka koju predvodi Milorad Dodik u ponedjeljak je ostala bez kontrolnog paketa u Domu naroda parlamenta BiH nakon što je jedno od pet mjesta u klubu Srba u tom tijelu pripalo opozicijskoj Partiji demokratskog progresa (PDP).

PDP-u je, izvlačenjem kuglica, obavljenom u sjedištu Centralne izborne komisije (CIK) u Sarajevu, pripao mandat u Domu naroda nakon sudskog postupka u kojem se utvrđivala ispravnost glasanja obavljenog u entitetskom parlamentu Republike Srpske nakon izbora 2022.

Dom naroda čine po pet zastupnika iz reda svakog konstitutivnog naroda, koje delegiraju entitetski parlamenti. Taj dom mora potvrditi svaki zakon koji donese Zastupnički dom, a uvjet za to je glas najmanje po dva zastupnika iz svakog nacionalnog kluba. Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) do sada je imao četiri zastupnika u klubu Srba, a opozicijska Srpska demokratska stranka (SDS) jednog.

Sudskom je presudom utvrđeno kako je Parlament RS-a ranije neopravdano označio neispravnima glasačke listiće po kojima je PDP i ranije mogao istaknuti svog kandidata za zastupnika u Domu naroda, a s obzirom na to da su ta stranka i SNSD imale podjednaku podršku zastupnika u entitetskom parlamentu, o tome ko će dobiti mandat odlučivalo se lutrijom.

Kako odlučuje Dom naroda

Kvorum neophodan za odlučivanje u Domu naroda čini devet delegata, uz uslov da su prisutna najmanje tri bošnjačka, tri hrvatska i tri srpska delegata a, prema Poslovniku doma, odluke u Domu donose se većinom glasova delegata koji su prisutni i koji glasaju.

Bez obzira na ishod procesa, SNSD vjerovatno neće biti moguće izbaciti iz Vijeća ministara BiH, uprkos suprotnim tvrdnjama iz opozicije.

Iz opozicije ističu da se otvara prostor za promjenu vlasti, ali SNSD i s tri delegata može “srušiti kvorum”, što bi u slučaju pokretanja smjene ministara izvjesno i uradili.

Nenad Vuković, glavni sekretar PDP-a koji je nakon izvlačenja kuglica iz bubnja i dobio mandat u Domu naroda, izjavio je novinarima kako će sada prvi potez njegove stranke biti inicijativa za smjenu sadašnjeg saziva Vijeća ministara BiH.

“Ovo je za nas najlošiji sastav Vijeća ministara do danas”, kazao je Vuković, dodajući kako promjena odnosa snaga u Domu naroda Državnog parlamenta može promijeniti političke prilike u cijeloj BiH.

Nenad Vuković novi je delagat u Domu naroda BiH (Al Jazeera/screenshot)

Dodikova stranka dio je vladajuće koalicije na državnom nivou, u kojoj su i HDZBiH te tri stranke bošnjačko-građanskog bloka, odnosno SDPBiH, Naša stranka (NS) i Narod i pravda (NiP).

Ta je koalicija blokirana od marta jer Dodik odbija sarađivati nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt tada nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona.

Za smjenu Vijeća ministara PDP, odnosno sadašnja opozicija u RS-u mora osigurati podršku HDZ-a i “trojke” u oba doma Državnog parlamenta.

Vuković je potvrdio kako za sada nema garancije da se može formirati nova izvršna vlast, no u PDP-u smatraju kako je vrijeme da se o učinkovitosti ove sadašnje svi očituju, a onda donese odluka šta dalje.

Izvor: Al Jazeera