‘Moj odnos s vođama Hamasa’: Francuski intelektualac o istrazi koja se vodi protiv njega

Policija je optužila francuskog političkog mislioca za ‘veličanje terorizma’ zbog njegovih stavova i izjava u kojima podržava palestinsko pitanje.

Francuski pisac i mislilac Francois Burgat rekao je da ga je francuska policija pozvala na saslušanje (Ammar Abd Rabbo / DOHA FORUM / AFP)

Francuski pisac i mislilac Francois Burgat rekao je da ga je francuska policija pozvala na saslušanje samo zato što je prenio ranije iznesene izjave rukovodstva Hamasa, u kojima se odgovara na optužbe da su borci tog pokreta počinili seksualne zločine nad izraelskim ženama tokom napada na Izrael 7. oktobra prošle godine.

U programu Al Jazeere Mubasher je rekao da dominantni diskurs u Francuskoj danas ”smatra Hamas odgovornim za posljedice trenutnog rata u Pojasu Gaze”, a svako ko se suprotstavi tom diskursu ”smatra se zločincem i bit će izložen optužbama za veličanje terorizma.”

‘Ponosan što sam jedan od njih’

”Svako ko povezuje Hamasove akcije s palestinskim otporom smatra se zločincem, a ja sam ponosan što sam jedan od njih”, nastavio je.

Francuska policija pozvala je istaknutog francuskog političkog mislioca na saslušanje i optužila ga za ”veličanje terorizma” zbog njegovih stavova i izjava u kojima podržava palestinsko pitanje i protivi se izraelskim zločinima.

Burgat je objasnio da iza ove kampanje stoje radikalne cionističke grupe u Evropi, koje nastoje diskreditirati svakoga ko ima drugačiji diskurs od izraelskog narativa o ratu u Gazi. Napominje da se u takvim slučajevima često traže velike finansijske kompenzacije.

‘Ovo je moj odnos s Hamasom’

Francuski mislilac je naglasio da se dominantna politička struktura u Francuskoj pretvorila u okruženje koje je “neprijateljski nastrojeno prema islamu i muslimanima”, te da postoji savez između francuske ekstremne desnice i stranaka koje podržavaju Izrael u Francuskoj.

Burgat je objasnio da lično poznaje lidere pokreta Hamas, dodajući da zna detalje palestinskog pitanja od svoje prve posjete 1964. godine. Dodaje da raspolaže s mnogo objektivnih podataka i tačnih informacija koje francuska javnost ne zna te kako ih namjerava predočiti pravosuđu kada se pojavi pred tužiteljskom komisijom.

”Dominantni diskurs unutar Izraela je više fundamentalistički religiozni nego palestinski diskurs’, rekao je.

Dodao je da je najveća dilema s kojom se Francuska suočava danas “monopol velikih medija”, ističući da su svi mediji u vlasništvu francusko-izraelskih građana ili francuske ekstremne desnice.

Izvor: Al Jazeera