Le Monde: Muslimani u Francuskoj između zabrinutosti i predaje pred Nacionalnom frontom

Francuske novine Le Monde navode da su muslimani u Francuskoj izrazili žaljenje zbog prodora ideja krajnje desnice u zemlji te strah od pogoršanja njihove situacije.

Stranka Nacionalno okupljanje možda će potaknuti raspravu o pitanjima vezanim za muslimane, kao što je hidžab na javnim mjestima (REUTERS/Johanna Geron)

Francuske novine Le Monde navode da su muslimani u Francuskoj izrazili žaljenje zbog prodora ideja krajnje desnice u zemlji te strah od pogoršanja njihove situacije i zabrinutost za budućnost suživota ukoliko ekstremisti dođu na vlast.

U novinama je pojašnjeno, u izvještaju Gaetana Supertina, da je Khalil Maroun – imam džamije u općini Evry-Courcouronnes, jedne od najvećih džamija u Francuskoj – u svojoj hutbi na džuma-namazu izrazio zabrinutost za budućnost suživota i humanosti te je upozorio prisutne: „Uzdržavanje od glasanja je najgori neprijatelj Francuske. Ako ne glasate, nećete poslije moći reći: ‘Nisam mogao ništa uraditi.'“

Khalil Maroun, Marokanac koji je došao u Francusku 1972. godine, potvrdio je da želi da „spriječi uzdržavanje od glasanja“, napominjući da je „postao Francuz prije rođenja Jordana Bardelle, lidera stranke Nacionalno okupljanje“. Ne napada samo desničarsku stranku jer „i u krajnjoj ljevici ima nasilna manjina“.

Imam je rekao da njegov strah od dolaska ekstremista na vlast nije samo zbog muslimana, već i zbog same Francuske, pogotovo što se za neke upiranje prstom u islam i antisemitski govor čini kao jedini način da se dođe do moći, dovodeći u pitanje sposobnost ovih ekstremista da brane Francuze, stepen njihovih ekonomskih vještina i njihov društveni angažman.

Autor je primijetio da većina onih koji su napustili namaz nisu bili spremni da se odazovu imamovom pozivu jer su ponavljali fraze poput „Mene politika ne zanima“, „Kako god bilo, svi su isti, novac je ono što upravlja“, „Bardella ili neko drugi, šta će to promijeniti“. Neki od njih čak odbijaju govoriti javno, uprkos mogućnoj pobjedi krajnje desnice, koja već dugo prijeti miješanjem u život muslimana u ime „rata protiv radikalnog islama“.

Rasizam zaista postoji

Advokat Emir bin Majed (36) rekao je za novine: „Vjera nas čini optimistima, bez obzira na okolnosti. U Francuskoj nas imaju milioni i neće nas moći sve protjerati.“ Dodao je: „Ionako smo navikli na antimuslimansku retoriku“, ali istovremeno priznaje strah da ove ideje dobiju publicitet i žali za „svom energijom i vremenom koje je posvećeno kritiziranju islama u javnim debatama, umjesto da se okupe svi umovi da se ova situacija promijeni“.

Omar, koji je odbio da kaže svoje prezime, upitao je: „Šta će uraditi? Hoće li nas sve strpati u zatvor? Mogu uraditi šta hoće, ali nas nikada neće natjerati da odustanemo od naše vjere. Za nas je sve Božija volja, čak i ako ekstremna desnica dođe na vlast.“

Međutim, muslimani se mogu suočiti s ​​konkretnim mjerama, prema autoru, jer je stranka Marine Le Pen i Jordana Bardelle u nekoliko navrata u prošlosti predlagala mjere poput: zabrane klanja kurbana, prodaje halal proizvoda, hutbe na arapskom jeziku u džamijama, nošenja hidžaba na javnim mjestima. Iako program stranke Nacionalno okupljanje nije garantirao ništa od toga, njeni lideri žele o tome razgovarati nakon predsjedničkih izbora.

Zuleikha (58), koja je promijenila ime i radi u općini Essonne, rekla je: „Možda smo već došli do tačke bez povratka. Fašisti znaju da će pobijediti, a oni misle da smo svi teroristi.“

Kao članica udruženja koje pomaže stranim studentima, Zuleikha je rekla da ih „tretiraju kao stoku“ i potvrdila da rasizam zaista postoji. Rekla je da je zabrinuta što gleda svog sina kako odlazi iz Francuske govoreći: „Francuska više nije Francuska kakvu sam poznavao i ne želim više da ostanem ovdje.“

Izvor: Agencije