Krajnja desnica pobijedila u prvom krugu francuskih izbora

Izlazne ankete pokazuju da je krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje osvojilo oko 34 posto glasova, a centristički savez predsjednika Macrona je na trećem mjestu sa 20,3 posto.

Marine Le Pen, čelnica francuske krajnje desnice, svoju stranku je dovela bliže vlasti nego ikada prije (Yves Herman/Reuters)

Francuska ekstremno desna stranka Nacionalno okupljanje (RN) ostvarila je uvjerljivu pobjedu u prvom krugu prijevremenih parlamentarnih izbora u zemlji.

Ankete IFOP-a, Ipsosa, OpinionWaya i Elabea pokazale su da je RN Marine Le Pen osvojio oko 34 posto glasova. Čini se da će ljevičarska koalicija Novi narodni front (NFP) osvojiti oko 29 posto, a centristički savez predsjednika Emmanuela Macrona oko 20,5 posto.

Rezultat stavlja RN u poziciju u kojoj može s nadom početi razmišljati o formiranju vlade. Međutim, snage u ostatku političkog spektra sugerirale su da će sarađivati ​​protiv stranke krajnje desnice u drugom krugu glasanja 7. jula.

Macron je zapanjio zemlju raspisivanjem prijevremenih izbora nakon što je RN prošlog mjeseca zabilježio odličan rezultat na izborima za Europski parlament, riskirajući da ta antiimigracijska stranka s historijskim vezama s antisemitizmom ponovi taj uspjeh i na nacionalnom nivou.

U izbornoj jedinici Henin-Beaumont, vođe stranke Le Pen u sjevernoj Francuskoj, pristalice su mahale francuskim zastavama i pjevale Marseljezu, nacionalnu himnu.

“Francuzi su pokazali svoju spremnost okrenuti stranicu dalje od prezirne i korozivne sile”, rekla je oduševljenoj gomili.

Predsjednik RN-a Jordan Bardella, štićenik Le Pen i kandidat za premijera, istakao je da će drugi krug biti “najvažniji u historiji francuske Pete Republike”.

Rekao je da je Macronova stranka izbrisana i optužio krajnju ljevicu za stvaranje “egzistencijalne krize” koja predstavlja “pravu opasnost za Francusku i sve Francuze”.

Anketar Elabe u procjeni za BFM TV tvrdi da bi RN i njegovi saveznici mogli osvojiti od 260 do 310 mjesta u parlamentu u drugom krugu glasanja 7. jula, dok je Ipsos projicirao raspon od 230 do 280 mjesta za RN i njegove saveznike u anketi za France TV.

Le Pen i Bardella rekli su da njihova stranka želli apsolutnu većinu – ukupno 289 mjesta – u Nacionalnoj skupštini, Donjem domu Francuskog parlamenta.

Macron poziva na ‘široki demokratski savez’

Šanse RN-a za osvajanje vlasti i formiranje vlade zavise od političkih dogovora njegovih suparnika u narednim danima. U prošlosti su stranke desnog i lijevog centra radile zajedno kako bi krajnju desnicu zadržale dalje od vlasti.

Macron je pozvao na “široko” demokratsko savezništvo protiv krajnje desnice.

“Suočeni s Nacionalnim okupljanjem, došlo je vrijeme za širok, jasno demokratski i republikanski savez za drugi krug”, rekao je u izjavi.

Dodao je da veliki odziv u prvom krugu govori o “važnosti ovog glasanja za sve naše sunarodnjake i želji da se raščisti politička situacija”.

Premijer Gabriel Attal upozorio je da je krajnja desnica na “vratima moći” i da “nijedan glas ne bi trebao ići Nacionalnom okupljanju “.

Jean-Luc Melenchon, koji vodi ljevičarski Novi narodni front, rekao je da će povući kandidate koji su bili treći u prvom krugu parlamentarnih izbora, kako bi se otvorio put za utrku „dva konja“ i pobjedu nad većim brojem kandidata krajnje desnice.

Rezultati su izazvali proteste na ulicama Pariza, Lyona, Nantesa i drugih većih gradova [Jeff Pachoud/AFP]

Ako nijedan kandidat ne osvoji 50 posto glasova u prvom krugu, u drugi krug se automatski kvalificiraju prva dva kandidata, kao i svi koji imaju 12,5 posto upisanih birača. U drugom krugu dobija onaj ko osvoji najviše glasova.

“U skladu s našim načelima i stavovima na svim prethodnim izborima, nikada nećemo dopustiti da Nacionalno okupljanje ostvari pobjedu”, rekao je Melenchon.

Laurent Berger, bivši generalni sekretar Francuske demokratske konfederacije rada i sadašnji predsjednik Evropske konfederacije sindikata, pozvao je na “blokadu” u objavi na X-u.

“Ove večeri naša demokratija i naše republikanske vrijednosti su na kocki pred Nacionalnim okupljanjem koje je na pragu vlasti”, rekao je Berger.

“Uoči te opasnosti… Imperativ je blokirati ekstremnu desnicu”.

Visoka izlaznost

U nedjelju je Ipsos procijenio da je izlaznost u 20:00, kada su birališta bila zatvorena, iznosila 65,5 posto, najviše od 1997. godine.

RN je godinama bio politički „izopćenik“ u Francuskoj, no Le Pen je nastojala rebrendirati stranku otkako je preuzela kontrolu od svog oca Jean-Mariea Le Pena i sada ju je dovela bliže moći nego što je ikada bila.

Prema Rim-Sarah Alouane, akademkinji na Univerzitetu Toulouse-Capitole, Le Pen je “napravila plastičnu operaciju nad svojom strankom”.

“Ali, je li to još ista pokvarena, ksenofobična, antisemitska, antimuslimanska, antimanjinska stranka… Znamo za šta se zalaže krajnja desnica”, kaže Alouane za Al Jazeeru.

Rekla je da rezultati ovog glasanja, također, pokazuju odbacivanje Macronove politike, pri čemu se predsjednik smatra “oholim” i da podilazi bogatima.

Pristalice Novog narodnog fronta na Trgu Republike protestuju protiv krajnje desničarskog RN-a [Fabrizio Bensch/Reuters]

“Lično znam za slučajeve ljudi koji su glasali za krajnju desnicu zbog politike koju je vodio Macron, posebno po pitanju ekonomije”, rekao je Alouane.

Rezultati su izazvali proteste na ulicama Pariza, Lyona, Nantesa i drugih većih gradova.

Nekoliko hiljada demonstranata, koji su protiv RN-a, okupilo se na skupu ljevičarskog saveza u nedjelju navečer na pariskom Trgu Republike.

Najiya Khaldi, 33-godišnja učiteljica, rekla je da osjeća “gađenje, tugu i strah” zbog dobrih rezultata RN-a.

“Nisam navikla demonstrirati”, rekla je.

“Mislim da sam došla kako bih uvjerila samu sebe da nisam sama.”

Ako RN uspije osigurati apsolutnu većinu u drugom krugu, to bi stvorilo napeto razdoblje “suživota”, s predsjednikom iz druge političke stranke nego što je većina zastupnika, s obzirom na to da je Macron obećao da će odslužiti svoj mandat do 2027.

Alternativni ishod mogao bi dovesti do dugotrajnih pregovora o formiranju održive vlade.

Kompanija za analizu rizika Eurasia Group rekla je da sada izgleda “vjerovatno” da RN neće dobiti apsolutnu većinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije