Calcalist: Može li Izrael bez američkog oružja

Autor izvještaja Nitzan Sadan rekao je da je američko oružje precizno i jeftino te naveo mnoge vrste američkog oružja i njihove karakteristike, među kojima su avioni, projektili, bombe i još mnogo toga.

Izraelska vojska u svojim napadima na Gazu koristi američko oružje (REUTERS/Raneen Sawafta)

Izvještaj u izraelskim novinama Calcalist kaže da se Izrael oslanja gotovo isključivo na američko oružje i da će rat brzo završiti ako ga Washington prestane isporučivati.

U izvještaju ovih novina, koje izdaje izraelski Yedioth Ahronoth Group, pojašnjeno je da se Izrael pobunio protiv SAD-a i počeo tražiti oružje javno kada je SAD nedavno odlučio da ga neće snabdijevati ako nastavi svoj rat u Pojasu Gaze i otvori front na sjeveru.

Autor izvještaja Nitzan Sadan rekao je da je američko oružje precizno i jeftino te je naveo mnoge vrste američkog oružja i njihove karakteristike, među kojima su avioni, projektili, bombe i još mnogo toga.

Deset puta veća cijena

Rekao je da bi Izrael mogao proizvoditi neke vrste američkog oružja, ali je cijena proizvodnje u Izraelu deset puta veća nego u Americi.

Autor je predstavio neko alternativno oružje američkom, kao što su bombe opće upotrebe (eksplozivna burad), koje će uveliko povećati broj civilnih žrtava, udvostručiti šanse za greške, nesreće i katastrofe te povećati moralnu, političku i diplomatsku krizu. Ali čak i ako se savjest zanemari, rat neće napredovati jer je precizno oružje namijenjeno da ubrza i poboljša borbu.

Šta ne može podnijeti

Osvrnuo se na rat u Ukrajini, koji traje više od dvije godine i nepreciznim oružjem, a to Izrael ne može podnijeti s obzirom na složenost fronta i neprijatelja kojima je okružen.

Autor je naglasio da bi bez vrlo preciznog i vrlo jeftinog oružja – što trenutno može obezbijediti samo Amerika – rat završio. Stoga je jedino rješenje da Izrael pokuša sarađivati ​​sa Sjedinjenim Američkim Državama i poboljšati svoje odnose s njima.

Svoj izvještaj je završio, rekavši da – suprotno od onoga što svijet misli, a to je da Sjedinjenim Američkim Državama treba saveznik na Bliskom Istoku – Izrael je taj kojem je potreban američki predsjednik koji ga uvijek podržava, a ne samo zbog izbora.

Izvor: Agencije