Bidenov savjetnik Sullivan: SAD zabrinut Dodikovim postupcima, moguće nove sankcije

Milorad Dodik pod američkim je sankcijama od 2017. i to zbog korupcije te secesionističke politike koju promovira, dovodeći u pitanje opstanak BiH kao države.

Washington je tokom administracije Donalda Trumpa te Joea Bidena u nekoliko navrata pojačavao sankcije, proširujući ih na najbliže Dodikove političke saradnike te sina i kćer (EPA-EFE/ANTON VAGANOV / POOL)

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan potvrdio je u ponedjeljak kako je Bijela kuća zabrinuta nastavljenim secesionističkim prijetnjama lidera bosanskih Srba Milorada Dodika te je najavio kako će Vlada SAD-a na takve prijetnje reagirati, javlja Hina.

U objavama na društvenoj mreži X Sullivan se oglasio nakon što je Dodik prošle sedmice potvrdio kako su vlasti Republike Srpske izradile prijedlog sporazuma o “mirnom razdruživanju” BiH, koji namjeravaju poslati Federaciji BiH na očitovanje.

Sadržaj tog dokumenta još nije objavljen, a Dodik je rekao kako on predviđa prijelazno razdoblje od tri do pet godina, u kojemu bi dva entiteta, prema njegovim planovima, dogovorom odlučila o prestanku postojanja BiH kao države.

Na to je Sullivan odgovorio porukom kako je SAD zabrinut Dodikovim pojačanim prijetnjama teritorijalnom integritetu BiH.

‘Nastavit ćemo odgovarati na secesionistička djelovanja’

“Nastavit ćemo odgovarati na secesionistička djelovanja i aktivnosti i napade na Dejtonski sporazum, što uključuje uvođenje novih sankcija”, napisao je ključni savjetnik predsjednika Joea Bidena.

Sullivan je istaknuo i kako SAD daje snažnu podršku visokom predstavniku za BiH Christianu Schmidtu da koristi svoje široke ovlasti kad god je napadnut Dejtonski sporazum, kao i da Washington ostaje uz građane BiH i podupire napore da se njihova zemlja pridruži euroatlantskim integracijama.

Milorad Dodik pod američkim je sankcijama od 2017. i to zbog korupcije te secesionističke politike koju promovira dovodeći u pitanje opstanak BiH kao države.

Sjedinjene Američke Države su nakon toga, tokom administracije Donalda Trumpa te Joea Bidena, u nekoliko navrata pojačavale sankcije, proširujući kaznene mjere na sve najbliže Dodikove političke saradnike te sina i kćer, kao i cijeli niz kompanija za koje su u Washingtonu procijenili da finansiraju njegovu politiku i pomažu njegovo i bogaćenje članova porodice i saradnika.

Izvor: Agencije