Američko ministarstvo pravosuđa traži od Boeinga da prizna krivicu za nesreće

Odluka o pokretanju krivičnog postupka protiv Boeinga produbljuje tekuću krizu proizvođača aviona.

Boeing, koji dominira tržištem komercijalnih aviona zajedno s Airbusom, pod intenzivnim je nadzorom zbog sigurnosti [Samuel Corum/Getty Images via AFP]

Američko ministarstvo pravosuđa traži od Boeinga da se izjasni krivim po krivičnoj prijavi nakon što je utvrdilo da je proizvođač aviona prekršio nagodbu o kobnim nesrećama 737 MAX 2018. i 2019, u kojima je poginulo 346 ljudi, potvrdile su osobe upućene u te događaje.

Prema istim izvorima, očekuje se da će Ministarstvo pravosuđa službeno ponuditi Boeingu sporazum o priznanju krivice, piše Reuters, a prenosi Hina.

Dužnosnici Ministarstva pravosuđa planiraju dati Boeingu rok do kraja sedmice da odgovori na ponudu, koju će predstaviti kao ponudu o kojoj se ne može pregovarati, rekli su izvori. Ako Boeing odbije priznati krivicu, tužitelji planiraju izvesti kompaniju pred sud, rekli su.

Odluka o pokretanju krivičnog postupka protiv Boeinga produbljuje tekuću krizu proizvođača aviona, izlažući kompaniju dodatnoj finansijskoj kazni i strožijem vladinom nadzoru.

Glasnogovornici Boeinga i Ministarstva pravosuđa odbili su komentirati. Reuters je prethodno objavio kako američki tužitelji preporučuju Ministarstvu pravosuđa da krivično optuži Boeing.

Priznanje krivice bi, također, moglo imati implikacije na sposobnost Boeinga da sklopi državne ugovore poput onih s američkom vojskom, koji čine značajan dio njegovih prihoda. Kompanije s osudama za krivična djela mogu dobiti izuzeće za nastavak sklapanja takvih ugovora, a ostalo je nejasno u kojoj se mjeri predloženi sporazum o priznanju krivice Ministarstva pravosuđa bavi tim problemom.

Uključena finansijska kazna od 487,2 miliona dolara

Dužnosnici Ministarstva pravosuđa otkrili su svoju odluku članovima porodica žrtava ranije u nedjelju. Prijedlog bi zahtijevao da se Boeing izjasni krivim za urotu za prevaru Američke savezne uprave za zrakoplovstvo u vezi s nesrećama sa smrtnim ishodom, rekli su izvori.

Predloženi sporazum uključuje finansijsku kaznu od 487,2 miliona dolara, od čega bi Boeing trebao platiti samo polovinu, dodali su. Ponuda, također, predviđa trogodišnju probnu kaznu za Boeing.

Nagodba o priznanju krivice bi, također, zahtijevala da se Boeingov upravni odbor sastane s rođacima žrtava i nametne nezavisnu kontrolu koja će tri godine provjeravati sigurnosne i usklađene prakse kompanije, rekli su.

Neobično je da Ministarstvo pravosuđa obavijesti druge zainteresirane strane o svojim planovima prije nego što obavijesti kompaniju pod prismotrom, rekao je treći izvor. Ali Ministarstvo pravosuđa, na čelu s glavnim državnim tužiteljem Merrickom Garlandom, pokušalo je promijeniti svoj pristup nakon što je naišlo na reakciju porodica žrtava zbog izvornog sporazuma iz 2021. Rođaci žrtava saznali su za ugovor iz 2021. tek nakon što je dogovoren.

Pritisak Ministarstva pravosuđa da Boeing prizna krivicu uslijedio je nakon zasebne eksplozije u januaru u letu, koja je razotkrila kontinuirane probleme sa sigurnošću i kvalitetom u američkom proizvođaču aviona.

Izvor: Agencije