Američke baze u Evropi u visokoj pripravnosti

Nivo sigurnosti, poznat kao Force Protection Charlie, primjenjuje se kada Pentagon primi vjerodostojne obavještajne podatke o potencijalnom terorističkom napadu.

Priroda navodne prijetnje za američke baze u Evropi ostala je nejasna (REUTERS/Leonhard Simon)

Američke vojne baze širom Evrope, uključujući Njemačku, tokom vikenda su stavljene u stanje visoke pripravnosti zbog mogućeg terorističkog napada.

Američka televizija CNN izvijestila je da je Pentagon proglasio drugi najviši nivo sigurnosti u američkim bazama, pozivajući se na dva neimenovana vladina zvaničnika.

Taj nivo sigurnosti, poznat kao “Force Protection Charlie”, primjenjuje se kada Pentagon primi vjerodostojne obavještajne podatke o potencijalnom terorističkom napadu, prenijela je Hina, pozivajući se na dpa.

“Postoje vjerodostojni obavještajni podaci koji upućuju na napad na američke baze tokom sljedeće sedmice”, prenijela je američka televizija Fox News izjavu zvaničnika.

Priroda navodne prijetnje ostala je nejasna.

Vojska bez objašnjenja

Zvaničnik kojeg je citirao Fox News rekao je da to nije povezano s parlamentarnim izborima u Francuskoj.

Američka komanda za Evropu (EUCOM) u Stuttgartu odbila je komentirati posebne mjere zaštite koje su poduzele oružane snage na upit CNN-a.

Međutim, glasnogovornik je izjavio da EUCOM redovno provjerava “razne faktore koji utječu na sigurnost američke vojne zajednice u inozemstvu”.

“Kao dio tog napora, često poduzimamo dodatne korake kako bismo zagarantirali sigurnost pripadnika naših oružanih snaga”, dodao je glasnogovornik, bez dodatnih detalja.

Izvor: Agencije